Футбол. У попередньому номері газети ми опублікували результати жеребкування першого в історії турніру Ліга націй. А тепер трохи детальніше розповімо про систему розіграшу. Турнір відбуватиметься раз на два роки, у сезоні 2018/19 — дебютний розіграш. У турнірі змагатимуться 55 країн — членів УЄФА. Всі вони розбиті на 4 ліги (A, B, C, D) відповідно до їхнього рейтингу на момент завершення європейської кваліфікації на ЧС-2018.
У перших двох дивізіонах виступатимуть по 12 команд (розбиті жеребом на 4 групи по 3 збірні), у третьому — 15 (одне тріо і 3 квартети), а в четвертому — 16 (4 групи по 4 команди). Суперники зіграють за круговою системою вдома та на виїзді у вересні-листопаді 2018-го (кожна збірна проведе 4—6 ігор — залежно від групи).
Переможці чотирьох груп ліги А вийдуть до фінальної стадії, котра відбудеться у червні 2019 року. Система олімпійська: півфінали, матч за третє місце та фінал. Так визначиться переможець Ліги націй.
Між дивізіонами діятиме принцип підвищення/пониження в класі. Переможці груп у лігах В, С і D вийдуть у сильніші дивізіони, а найгірші команди груп у лігах А, В і С вилетять у слабші.
УЄФА для підвищення престижності Ліги націй вирішив прив’язати її до континентальної першості. Отже, чотири місця з 24 у фінальній частині Євро-2020 розіграють через Лігу націй.
Кваліфікація Євро здебільшого залишається незмінною до кінця групового етапу. Дві найкращі команди з кожної групи вийдуть до фінального етапу. Так визначаться власники перших 20 путівок. Ще чотири учасники Євро-2020 визначаться у плей-оф за участю 16 переможців Ліги націй (переможці всіх чотирьох груп у всіх чотирьох лігах). Якщо котрийсь із переможців команд Ліги націй уже пробився на Євро в першому раунді, то його путівка в стикові матчі дістанеться наступній кращій команді дивізіону.

***

У результаті жеребкування Ліги націй збірна України, заздалегідь розподілена в лігу В, потрапила до першої групи. Вже є календар цих змагань для нашої збірної:
6 вересня. Чехія — Україна.
9 вересня. Україна — Словаччина.
16 жовтня. Україна — Чехія.
16 листопада. Словаччина — Україна.