У підкомітеті з прав людини Європарламенту представили звіт про дотримання прав людини в Україні. У засіданні підкомітету взяли участь заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров.
«Ми маємо чітко розуміти, що там терор, там не просто арешти. Я сидів три роки у в’язниці Росії на території Криму. Я сидів за те, що я, як і інші, які там сьогодні продовжують сидіти, намагався обстоювати мирними методами своє право, свободу, гідність, громадянську позицію», — розповів Ахтем Чийгоз, інформує DW. «Сьогодні громадянин України в Криму — це загроза. Загроза життю собі, загроза життю своїм близьким. Сьогодні арешти в Криму — це прояв безжального терору з боку держави Росія», — сказав Чийгоз і попросив Євросоюз врятувати життя інших політв’язнів. «Врятуйте наші народи!» — закликав він.
Представниця фракції «Зелених» з Німеччини Ребекка Хармс зауважила: «Ситуація з правами людини в Україні була би зовсім іншою, якби не окупація Криму та війна і окупація на Донбасі», цитує DW. Депутатка закликала у згадках про права людини в Україні ніколи не забувати, що саме «Росія — винуватець погіршення ситуації з правами людини в Україні, а також інших країнах». 
У звіті однією з найболючіших проблем названо «гуманітарну ситуацію на території Східної України». Окремо наголошено, що на контрольованих урядом територіях також фіксують порушення прав людини, зокрема, були названі «ситуація з внутрішньо переміщеними особами, боротьба з корупцією та, останнім часом, свобода ЗМІ».