Завершується реєстрація вступників на пробне тестування. В Українському центрі оцінювання якості освіти нагадують: записатися на тренувальне ЗНО можна до 31 січня на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.

Старший інспектор Київського регіонального центру оцінювання якості Ізабела Євтехова роздає учням тестові завдання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).

Наразі вже подано майже 149 тис. заявок для участі в пробному ЗНО. Найбільше осіб виявили бажання скласти тренувальний тест з української мови і літератури — понад 83,5 тисячі, на другій сходинці — англійська мова (понад 20,5 тисячі), на третій — математика (понад 17 тисяч).

Як повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти, порівняно з минулим роком в учасників пробного ЗНО дещо змінилися пріоритети: побільшало охочих потренуватися з виконання сертифікаційних робіт з іноземної. Показник вибору англійської мови зріс на 4,7 % і становить 13,8 % від усіх замовлених тестів, натомість кількість бажаючих скласти історію України та математику дещо зменшилася — на 3 % та 2,7 % відповідно.

Від себе додамо: популярність пробного тестування з іноземної може бути викликана змінами в структурі сертифікаційної роботи, запровадженими цього року. До традиційних завдань додадуть аудіювання (розуміння мови на слух) і збільшать загальний час для виконання тесту.

Підготуватися до зовнішнього оцінювання допоможуть матеріали, викладені на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Зокрема, оприлюднено демонстраційні варіанти зошитів з англійської, французької, німецької, іспанської мов, примірники бланків для перенесення відповідей, а також зразки аудіотекстів до завдань на розуміння мови на слух.

Цього року пробне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літератури відбудеться 24 березня, а з решти предметів (історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, французької мов) — 31 березня. Кожен учасник може взяти участь у тестуванні лише з двох дисциплін.

Як повідомляв «Голос України», цього року вартість пробного ЗНО дещо збільшилася. Брати в ньому участь не обов'язково, до того ж отримані результати не зараховують під час вступної кампанії. Реєстрація для проходження тренувального тестування не передбачає автоматичної реєстрації для участі в основній сесії ЗНО.

Пробне тестування проводять з метою ознайомлення абітурієнтів з процедурою проведення зовнішнього незалежного оцінювання, структурою та змістом тестового зошита, порядком доступу до пункту тестування та робочого місця. Виконання тренувальних завдань допоможе правильно розрахувати час для написання «справжнього» ЗНО.

Зауважимо, що пробне ЗНО (як і справжнє) можна написати не тільки українською мовою, а й польською, угорською, румунською, кримськотатарською, російською та іншими мовами національних меншин.

Так, в Херсонському регіональному центрі оцінювання якості освіти, який організовує ЗНО для вступників зі своєї та Миколаївської областей, а також з анексованого Криму, мовами національних меншин замовлено 140 пробних тестів з різних дисциплін. 

«Йдеться про тести російською мовою», — уточнює директор РЦОЯО Максим Кирпенко. Загалом на пробне ЗНО в Херсонському РЦОЯО зареєструвалися 6,5 тисячі абітурієнтів.

За даними Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти, який реєструє вступників Закарпаття, Івано-Франківщини, Тернопільщини та Буковини, в цих областях пройти пробне тестування мовами національних меншин виявили бажання 169 осіб: сімнадцятеро хочуть складати ЗНО російською, 52 — румунською, 99 — угорською, один — польською. Зокрема, у Закарпатській та Чернівецькій областях найбільшим попитом користуються угорські та румунські переклади тестових завдань, розповідає начальник методичного відділу РЦОЯО Зоряна Гарасимчук.