Дії офіційної влади Белграда, яка веде підготовку до вступу в ЄС, але водночас клянеться у вічній дружбі Москві й отримує від неї військову техніку, дуже дезорієнтують громадян. Часом вони не знають, до чого прагне країна і яким шляхом поведе їх Александр Вучич — в обійми Кремля чи в Європу, про що під час вступу на посаду прем’єр-міністра заявляла Ана Брнабіч.
Аби з’ясувати, до чого схиляються громадяни країни, міністерство євроінтеграції Сербії провело за стандартами «Євробарометра» опитування 1050 повнолітніх жителів різних регіонів. Уперше за останні чотири роки понад половину опитаних заявили: якби в країні проводився референдум про вступ до Європейського Союзу, то вони голосували б «за» — їхня точна кількість перевищила 52 відсотки, «проти» висловилося 24 відсотки респондентів, 12 — вагаються з вибором, а ще стільки само зазначили, що взагалі б не брали участі в референдумі.
Коментуючи ці цифри, сербські ЗМІ зазначають, що тільки за останній рік кількість прихильників вступу до ЄС зросла на 5 відсотків, а противників — скоротилося теж на 5. 
Але ось що насторожує. Серед студентів і освіченої молоді кількість тих, хто підтримує вступ до ЄС, нижча, ніж у середньому по країні. У червні минулого року таке опитування було проведено серед студентів Белградського університету. «За» висловилося навіть менше третини опитаних юнаків і дівчат — 28,9 відсотка, «проти» було 39,7; 22,4 відсотка взагалі не мали жодної думки з цього питання, а 8 відсотків заявили, що проігнорували б голосування на можливому референдумі про приєднання до ЄС.