За 15 днів у південнокорейському Пхьончхані розпочнуться XXIII зимові Олімпійські ігри. Планується, що у найголовніших стартах чотириріччя братимуть участь 2500 атлетів з понад 90 країн, які розіграють 102 комплекти нагород у 15 зимових видах спорту.
Наразі наші спортсмени отримують екіпірування. Першими нову форму приміряли представники лижних перегонів на чолі з досвідченою Валентиною Шевченко, для якої Ігри-2018 стануть уже шостими у кар’єрі. Кожен спортсмен отримає понад 50 найменувань екіпірування, призначеного і для офіційних церемоній, і для змагань. Нагадаємо, що презентація олімпійської форми відбулася днями в столиці під час урочистої церемонії проводів команди.
Міжнародна лижна федерація (FIS) уже підбила підсумки олімпійського відбору й опублікувала кількість ліцензій, які країни здобули на майбутню Олімпіаду в Пхьончхані в лижних видах спорту. Україна отримала 11 ліцензій, але зуміє скористатися лише десятьма з них.
У лижних перегонах путівки отримають 4 спортсмени (по дві у чоловіків і жінок), 2 — у гірських лижах (по одній у чоловіків і жінок), по одній у сноуборді (Аннамарі Данча) і лижному двоєборстві (Віктор Пасічник), і 3 — у лижній акробатиці, але тут у нас поїдуть лише двоє учасників.
Річ у тому, що за підсумками минулорічного чемпіонату світу в лижній акробатиці ліцензії вибороли Ольга Полюк й Анастасія Новосад, а вже нинішнього сезону путівку в Корею здобув Олександр Абраменко. Він разом з Полюк і виступить у Пхьончхані, тоді як Новосад пішла в декрет, а замінити її в команді нікому.
Ще два українські спортсмени значаться в резерві — у жінок у могулі, у чоловіків — у лижному двоєборстві. Крім 11 олімпійських ліцензій у лижних видах спорту, Україна має 11 ліцензій у біатлоні, 4 — у фігурному катанні, 1 — у скелетоні і 5 — у санному спорті.
Тож у яких видах спорту реально претендуємо на медалі?

Біатлон

Передолімпійська підготовка спортсменів вступила до активної змагальної фази, у розпалі — міжнародні кубкові турніри. Вже не за горами останні збори і літак курсом на Південну Корею. Саме від біатлоністок вболівальники чекають медалей. Адже до надій в естафетних перегонах у жінок ми додаємо і сподівання в особистих перегонах, де в останній час непогані показники демонструють наші головні зірки — Юлія Джима та Віта Семеренко. Хоча чекаємо успіхів і від інших дівчат — Олени Підгрушної, Валі Семеренко, Анастасії Меркушиної та Ірини Варвинець, щоправда, за умови вдалої стрільби. Дещо скромні результати протягом сезону демонстрували чоловіки. Втім, останні результати Дмитра Підручного на етапах Кубка світу дарують уболівальникам надію на те, що і чоловічий біатлон у Кореї здобуде медалі.
Старший тренер жіночої збірної України з біатлону Урош Велепець розповів «Голосу України» про найближчі плани команди:
«Дівчата розділилися на дві групи — Ірина Варвинець й Олена Підгрушна вирушили на чемпіонат Європи до Ріднау, а решта дівчат з основного складу поїдуть до Казахстану. Іра, як і Олена, в Казахстан не поїдуть. Олена взагалі в Ріднау бігтиме тільки естафету, тому що їй не можна довго перебувати на висоті. Відбіжить — і на літак: Київ, а потім Пхьончхан. А четверо дівчат вирушать зі мною в Казахстан. Там можна буде добре потренуватися і надолужити те, чого не вистачало останнім часом. Зокрема, займатимемося з прицілом на естафету. У Казахстані потрібно і відпочити, і водночас набрати форму. Хлопці прибудуть до Сеула 2 лютого вранці, а дівчата — 3 лютого. За тиждень якраз пройдуть акліматизацію.
Біатлон. Жінки. Кубок світу-17/18. Загальний залік (станом на 22 січня):
1. Кайса Мякяряйнен (Фінляндія) — 592.
2. Анастасія Кузьміна (Словаччина) — 577.
3. Доротея Вірер (Італія) — 525.
4. Лаура Дальмайєр (Німеччина) — 490.
5. Дар’я Домрачева (Білорусь) — 436.
6. Вероніка Віткова (Чехія) — 424.
7. Деніз Геррман (Німеччина) — 422.
8. Жюстін Бреза (Франція) — 419.
9. Анаїс Бескон (Франція) — 389.
10. Віта Семеренко (Україна) — 377.
...14. Валентина Семеренко (Україна) — 326.
...16. Юлія Джима (Україна) — 325.
...32. Анастасія Меркушина (Україна) — 152.
...42. Олена Підгрушна (Україна) — 96.
...46. Ірина Варвинець (Україна) — 84.

Санний спорт

Наші спортсмени здобули 5 ліцензій — дві чоловічі, одну жіночу та одну парну. Вибір у нашої федерації гідний: Андрій Мандзій, Антон Дукач, Олександр Оболончик, Роман Захарків, Олена Шхумова, Олена Стецьків. Хоч наші спортсмени не є фаворитами змагань, але принаймні спробують себе виявити на головних змаганнях чотириріччя. Адже в історії цього виду спорту чимало славних сторінок. Кілька з них пов’язані з іменем киянки Лілії Лудан, яка двічі фінішувала шостою на зимових Олімпійських іграх в одиночному розряді — у 2002 та 2006 роках.

Фігурне катання

Цей вид спорту подарував Україні першу медаль на зимових Олімпійських іграх за часів незалежності — Оксана Баюл вписала золотими літерами своє ім’я в історію вітчизняного спорту. Нині вже немає таких яскравих представників в одному з найкрасивіших видів спорту, але не забуватимемо, що і тоді у норвезькому Ліллегаммері у 1994 році ніхто не давав гарантій щодо успіху юної спортсменки. Сподіватимемося, що і зараз хтось з наших фігуристів — Ярослав Паніот, Анна Хниченкова чи танцювальний дует Олександра Назарова / Максим Нікітін — зможе здобути олімпійські медалі.

Скелетон

Україна буде представлена на Іграх уперше, і все завдяки Владиславу Гераскевичу. Звісно ж, шанси на медаль у Владислава досить скромні, але якщо згадати про те, що нещодавно спортсмен фінішував 13-м на другому етапі Кубка світу в Парк-Сіті (кращий результат у кар’єрі Гераскевича), то чому б не помріяти про успіх у Кореї.