«Асамблея вітає позитивні зміни і прогрес, досягнутий протягом звітного періоду в ряді країн... В Україні — це амбітна програма реформ, прийнята після Революції Гідності, незважаючи на складні обставини, які є результатом російської агресії на сході України і незаконної анексії Криму», — йдеться у річному звіті Моніторингового комітету ПАРЄ, оприлюдненому в четвер у ПАРЄ.

Що стосується занепокоєння, то у звіті згадуються Закон «Про освіту», недостатня боротьба з корупцією, що підриває довіру суспільства до політичної і судової систем, посилення політичної риторики після подій Євромайдану і російської агресії на сході України та поляризація роботи ЗМІ, повідомляє Укрінформ.

Глава української парламентської делегації Володимир Ар’єв, виступаючи після заслуховування звіту, розповів, що торік Україна виконала безпрецедентну кількість рішень Європейського суду з прав людини; попри війну на сході та анексію Криму, здійснює масштабні реформи. Він закликав ПАРЄ бути обережною у відносинах з РФ. «Ми можемо відправити неправильний сигнал Росії. Там можуть подумати, що ми не реагуємо на анексію Криму та агресію на сході країни», — наголосив Ар’єв.

До речі

Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт в інтерв’ю «Європейській правді» заявив, що комісія не поділяє позицію Угорщини, яка наполягає, що угорська нацменшина в Україні повинна навчатися винятково угорською мовою. «Ми вважаємо, що держава може перейти від суто угорськомовної системи до змішаної, за якої частину годин буде викладання угорською, частину — українською. Понад те, це навіть краще для самих учнів, якщо вони будуть отримувати навчання двома мовами», — сказав Маркерт. «Державна мова також має викладатися у достатньому обсязі, зокрема, щоб людина мала можливість інтегруватися, була конкурентною на ринку праці — а для цього потрібно добре говорити українською, а не лише угорською», — сказав він, однак зазначив, що Україна повинна ухвалити підзаконні акти, які даватимуть чіткі відповіді, наприклад, скільки годин навчання рідною мовою гарантовано отримає меншина.