Учора та минулої неділі в Україні за участю керівництва держави та громадськості відбулося вшанування 100-ї річниці однієї з найгероїчніших, але водночас найтрагічніших сторінок в українській історії — бою під Крутами.

«Героїчна оборона у січні 1918 року трьох залізничних станцій — Конотопа, Бахмача та Крут — стала однією з найвеличніших сторінок української військової історії, вражаючим прикладом жертовної боротьби українців за власну державність», — наголосив у зверненні з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Глава українського парламенту підкреслив, що українські воїни під Крутами врятували Незалежність України, проголошену IV Універсалом Центральної Ради 22 січня 1918 року. «Подвиг крутянців дав можливість державам—учасницям мирних переговорів у лютому 1918 року у Бресті визнати Україну як незалежну державу і суб’єкта міжнародної політики, — зазначив Андрій Парубій. — Цього би не сталося, якби російський агресор здобув Київ швидше». 

 Андрій Парубій.

 

 

Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко та Перший віце-прем’єр-міністр України — Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів (крайній ліворуч) під час покладання квітів до пам’ятного хреста на Аскольдовій могилі.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).

 

Голова Верховної Ради також провів історичні паралелі із героями сучасної російсько-української війни: кіборгами — оборонцями Донецького, Луганського та Краматорського аеропортів. Адже сформована в ті далекі буремні часи — у горнилі першої російсько-української війни 1917—1918 років — армія УНР фактично ознаменувала народження Збройних Сил Незалежної України, — додав Андрій Парубій.

«Бій під Крутами — одна із численних битв в одвічному «хрестовому поході» Росії проти України, — заявив Президент України Петро Порошенко під час виступу у Військовому інституті телекомунікацій та інформатизації, якому було присвоєно почесне ім’я Героїв Крут. — Між блискавичним боєм на Чернігівщині та тривалою обороною Донецького аеропорту — відстань аж у 97 років. Але ці події — однієї ваги та, впевнений, що з одного символічного ряду. Ворог — той самий, а кіборги, як і Герої Крут, стали взірцево-символічними оборонцями Батьківщини, рівнятися на яких будуть і наступні покоління оборонців Вітчизни».
Президент закликав зробити висновки з уроків минулого та надалі розбудовувати українську армію: «Ми робимо висновок і страхуємося від повторення помилок. Створили і день за днем зміцнюємо наші Збройні Сили, нашу героїчну армію, яка надійно тримає оборону країни. І це є наше головне досягнення за останні роки». Глава держави зауважив, що у боротьбі проти агресії Росії, боротьбі за обстоювання суверенітету та своєї територіальної цілісності Україна спирається не лише на власні сили, а й на міцну підтримку світової коаліції.

У заходах, що відбулися 28 січня на місці історичної події на Чернігівщині біля Меморіалу пам’яті Героїв Крут, взяли участь представники уряду, адміністрації Президента, Українського інституту національної пам’яті, ветерани АТО, представники громадськості, а також майже 600 курсантів та ліцеїстів військових закладів освіти. Центральною подією стала церемонія вручення курсантам та ліцеїстам державних прапорів з пам’ятними стрічками та прем’єрне виконання концертного маршу «Героям Крут».

«Герої Крут були, є і будуть гідним взірцем мужності та патріотизму для всіх наступних поколінь захисників рідної країни, — наголосив у зверненні з нагоди 100-ї річниці Героїв Крут Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. — Сьогодні українська молодь у лавах Збройних Сил захищає Батьківщину від російсько-терористичної агресії і творить нову героїчну сторінку нашої історії, бере активну участь у модернізації армії та оборони, запровадженні високих стандартів, які перетворять Збройні Сили на професійну армію нового покоління. Саме міцна, сучасна, професійна армія, яка здатна відповідати на найсерйозніші виклики і загрози, має стати запорукою того, що Україну більше ніколи не доведеться захищати підліткам і студентам, які ніколи до того не тримали зброї в руках».

«Сьогодні, як і сто років тому, Україна обстоює свою незалежність у бою з московськими загарбниками, — відзначила голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко (на знімку). — Але лінія фронту вже не під Києвом, а за сотні кілометрів від столиці. І ці хлопці, які вшановують героїв 1918 року, мають можливість учитися, поки країну захищають їхні батьки чи старші брати».

Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.