З позитивним сальдо завершили минулий рік підприємства Вінниччини, які здійснюють зовнішньоторговельні операції. За кордон продали продукції майже на 717 мільйонів американських доларів, а завезли в область на 465 мільйонів доларів. За коефіцієнтом покриття експортом імпорту область — серед лідерів поміж інших регіонів держави. Зріс також загальний товарообіг.

Керівник департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОДА Володимир Мережко уточнив, що зовнішньоторговельні операції вінничани здійснюють із партнерами зі 128 країн. Серед продажу на експорт домінують продовольчі товари та продукція сільського господарства (70 відсотків від загальної кількості експортних поставок). Експерти звертають увагу на суттєве збільшення реалізації зарубіжним споживачам готової продукції. Найперше називають рослинну олію. Її закуповують споживачі із 60 країн.

«Якщо раніше вивозили насіння соняшнику, то тепер, навпаки, продаємо олію, — зазначив один з експертів аграрного ринку. — До того ж у Вінниці виробляють олію ще й з ріпака, кукурудзи».

Суттєво зріс продаж курятини. Це стало можливим завдяки розширенню виробничих комплексів Вінницької птахофабрики. Більше експортують цукру.

На Вінницькій митниці констатують збільшення поставок імпорту в регіон. За межами держави область купує машини, обладнання, механізми, продукцію хімічної галузі, текстиль тощо. Суб’єкти підприємницької діяльності краю найчастіше здійснюють зовнішньоекономічні операції з такими країнами, як Польща, Німеччина, Італія, Білорусь. Освоїли також ринки Китаю та Індії.

Вінницька область.