Повідомлення про не дуже корисні продукти харчування, «вирощені» в несприятливих природних умовах, заполонили німецькі ЗМІ та заволоділи уявою громадян, які переймаються питанням: «А що, власне, ми споживаємо?» 
 

Тож, рушаючи в супермаркети, вони прямують до полиць з магічним написом: «Біо». Хоч їх доступна ціна все-таки змушує замислитися: чи вигулювалася корівка на альпійських лужках, чи вилежувалися свинки на золотистій соломці у просторому хліву — щоб молоко і м’ясо були з «природи», а не з додатком антибіотиків?..

Чимало німецьких виробників негайно зрозуміли запит споживачів. Скажімо, Fair&Gut днями ввела в асортимент дискаунтерів Aldi нову марку «щасливих продуктів птахівництва». Сенс новинки: лінія м’ясних продуктів від «щасливих тварин» (ну, ті, які випасаються, вигулюються на зеленій травичці у чистій природі, вилежують на золотій соломці. — Авт.), що раді запропонувати себе дорогим покупцям. Таке м’ясо птиці шести видів уже реалізується у деяких філіалах Берліна, Гамбурга, а також у Баварії.

Представники компанії Aldi запевняють, що нова лінія заповнить «прогалину» між звичайними продуктами і тими, на яких є маркування Біо.

Фахівці кепкують над новаторами, оскільки межа «прогалини» не визначена, як «розмивається» і концепція товарного знаку Біо, котрий застосовується у ФРН з 2001 року. Виходить, що звичайні продукти харчування без цього знака прийшли до людей з… неживої природи!

Утім, ті, хто купує товари лише зі знаком Біо, хочуть споживати м’ясо лише «щасливих» тварин. Але є чимало таких, що теж залюбки його купували б, але бракує грошей: Біо — дороге задоволення. А от «прогалина», можливо, розв’яже цю проблему. Саме з розрахунку на них Aldi запроваджує таку проміжну марку: дешевше, ніж Біо, але «щасливіше», ніж не Біо…

Що це означає? Керівники торговельної мережі пояснюють: такі продукти відповідають меседжу «Більше для захисту тварин» Німецького союзу захисту тварин. Тобто їх утримують у меншій тісноті, з поліпшеною вентиляцією, більше стелять на підлогу соломи та не годують генетично модифікованими кормами.