Учора очільник українського МЗС Павло Клімкін і міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Італійської Республіки, діючий голова ОБСЄ Анджеліно Альфано здійснили спільну поїздку на Донбас. Відбулося це у рамках дводенного робочого візиту італійського міністра до України, який завершився у середу. Вони, зокрема, відвідали прифронтові території — для оцінки ситуації, а також Маріуполь, де представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ розповіли про факти порушення режиму припинення вогню, гуманітарної ситуації в регіоні та роботи місії.

На знімку: П. Клімкін та А. Альфано перед вильотом на Донбас.

Фото зі сторінки МЗС України у Твіттері.

У вівторок А. Альфано у Києві провів двосторонні зустрічі, зокрема із Президентом України Петром Порошенком та очільником українського МЗС Павлом Клімкіним. 

Ключовими темами перемовин із главою нашої держави стали питання двосторонньої співпраці та безпеки на Донбасі. П. Порошенко, як повідомляє його прес-служба, привітав Італію з початком головування в ОБСЄ та подякував за включення питання врегулювання ситуації на сході України до пріоритетів їхньої роботи. Було окремо привернуто увагу до погіршення ситуації з правами людини на території окупованого Криму. У свою чергу А. Альфано привітав активізацію італійського бізнесу в Україні внаслідок поліпшення інвестиційного клімату через проведення успішних реформ.

На перемовинах із П. Клімкіним було наголошено на необхідності посилення ефективності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та покращення її технічної оснащеності в умовах ускладнення безпекової та гуманітарної ситуації на окупованій

Росією території Донецької і Луганської областей. За словами українського міністра, неприпустимою є російська практика обмежень діяльності СММ ОБСЄ на окупованих територіях. Він наголосив, що спостерігачі Місії повинні мати вільний та безперешкодний доступ по всій Україні, зокрема на окупованих територіях Криму та Донбасу. Також під час брифінгу міністри повідомили, що розслідування справи українського військовослужбовця Віталія Марківа, якого влітку затримали в Італії, буде двостороннім, тож це пришвидшить пошук правди.