У середу в 22 великих містах Болгарії відбулися масові акції протесту наглядачів і службовців, які охороняють будівлі судів та інших державних установ, проти низької оплати їх нелегкої роботи (350 євро на місяць) і поганих умов праці. 

Вони вимагають зрівняти їхні зарплати з окладами службовців інших дирекцій міністерства внутрішніх справ. Їхні колеги – поліцейські — після численних акцій протесту добилися від уряду виділення з бюджету додаткових 190 мільйонів левів (95 мільйонів євро), які пішли на підвищення їхніх зарплат. А от про наглядачів та охоронців і у відомстві, і в уряді, очевидно, просто забули. «А ми що — гірші?» — поцікавилися протестувальники.

Щоб нагадати про себе і свої біди, наглядачі прийшли в Софії до будівлі Судової палати з плакатами «Європа — і для нас», «Виконайте свої обіцянки!». Член правління профспілки службовців у місцях ув’язнення Івайло Григоров повідомив журналістам, що неувага влади до їхніх проблем призвела до небувалої плинності кадрів, критичного співвідношення між наглядачами та ув’язненими, яка зараз становить 1 до 100. Серед вимог про поліпшення умов праці на одному з перших місць стоїть актуалізація штатного розкладу в дирекціях «Виконання покарань», «Охорона». Крім того, протестувальники нагадали, що наглядачі за злиденну зарплату добровільно «відбувають строк» у в’язницях і колоніях. І в декого цей строк, тобто робочий стаж, вищий, ніж у будь-якого ув’язненого.

Представники профспілки повідомили, що наглядачі й службовці державної охорони «продовжать протести доти, поки всі їхні вимоги не буде виконано, і більше не віритимуть порожнім обіцянкам». Вони закликали громадськість подумати над тим, хто наглядатиме за злочинцями й охоронятиме суди, якщо всі працівники системи виконання покарань звільняться?

Протестувальники випустили в небо Софії тисячі повітряних кульок, які є, на їхню думку, символом порожніх обіцянок, що їх вони роками чують від керівників міністерства внутрішніх справ і уряду.