У Іспанії біля будівлі парламенту Каталонії у вівторок ввечері знову відбулися масові заворушення між протестувальниками та поліцією. Демонстранти вимагали від влади дозволити екс-прем’єру і лідеру руху за незалежність регіону Карлесу Пучдемону його очолити. В результаті інциденту постраждало щонайменше 13 осіб, зокрема 10 правоохоронців.

Сталося це після того, як спікер каталонського парламенту Рожер Торрен вирішив відкласти засідання, на якому мали розглянути питання про призначення К. Пучдемона на посаду глави женералітату (уряду).  «Сесію було перенесено, але в жодному разі не скасовано. Також не буде запропоновано іншого кандидата», — повідомив Рожер Торрен, пише Reuters. Після цієї заяви сотні демонстрантів прорвали поліцейський кордон, що оточував Парк Цитаделі, та рушили до воріт парламенту. При цьому прихильники незалежності вигукували: «Свободу політв’язням», «Ні кроку назад», «Пучдемон — наш президент». Почалися сутички, та через деякий час правоохоронці все ж відтіснили демонстрантів.

Відомо, що минулого тижня К. Пучдемон (на знімку праворуч) та Р. Торрен зустрічалися у Брюсселі . Спікер назвав ці перемовини ««подією, яка є нормальною при демократії, але яку ми не могли зробити в Каталонії як потрібно». А у понеділок екс-глава женералітату, як повідомляє El Mundo, надіслав офіційного листа до парламенту Каталонії, де попросив захисту у Р. Торрена, щоб забезпечити право прибути особисто до парламенту і скласти присягу глави уряду. В листі він наголошував, що згідно з регламентом парламенту в нього є право відвідувати пленарні сесії і голосування, а також на нього поширюється парламентський імунітет, що дозволяє уникнути арешту. Зазначимо, Конституційний суд Іспанії одноголосно постановив, що Пучдемон не може скласти присягу за допомогою відеозв’язку чи шляхом делегування свого голосу. Це можливо лише за особистої присутності на урочистому засіданні регіонального парламенту.

Нагадаємо, Карлес Пучдемон втік до Бельгії, оскільки на батьківщині йому загрожує арешт. 27 жовтня парламент Каталонії ухвалив декларацію про незалежність регіону. Після цього офіційний Мадрид розпустив каталонські органи влади і запровадив пряме правління. В Іспанії проти Пучдемона ведеться розслідування за звинуваченнями  у заколоті, бунті та розтраті, тому він, ймовірно, буде заарештований, якщо повернеться з Брюсселя.

Фото зі сторінки у Твіттері Р. Торрена.