Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді для розгляду під час наступної сесії пакет із 35 законопроектів, які стосуються захисту бізнесу, дерегуляції та поліпшення ділового клімату. А також полегшення доступу до фінансових ресурсів, заохочення інновацій, що має забезпечити у 2018 році пришвидшене економічне зростання. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів повідомив прем’єр Володимир Гройсман, який представив ці законодавчі ініціативи.

«Ми розпочинаємо новий політичний сезон, нову сесію парламенту, тож потрібно сформувати порядок денний», — зазначив глава уряду та нагадав, що минулого року вдалося ухвалити ефективні рішення, які відкривають нові можливості для пенсійної системи, освіти, охорони здоров’я, конкурентного продажу державного майна. «Це все дає можливість забезпечити у 2018 році динамічніший розвиток держави. І якщо у нас була осінь реформ, то тепер нас мають очікувати не менш цікаві весна і літо реформ», — сказав він та висловив переконання, що ухвалення цього пакета законопроектів дасть змогу вийти на 5—7 відсотків економічного зростання. «Це завдання, яке ми ставимо на середньострокову перспективу», — наголосив прем’єр.

Окреслюючи запропонований урядом порядок денний, В. Гройсман зазначив, що його сформовано на основі аналізу ініціатив Президента, всіх фракцій парламенту та окремих народних депутатів. Зо-
крема, в частині продовження дерегуляції, спрощення умов ведення бізнесу та захисту прав підприємців пропонується ліквідувати повноваження Служби безпеки України, Національної поліції, Податкової поліції, прокуратури у сфері підприємництва і бізнесу. «Ці органи не повинні мати права приходити до підприємців і перевіряти їх», — наголосив прем’єр та закликав парламент ухвалити законопроект про створення Служби фінансових розслідувань, яка в своїй роботі насамперед застосовуватиме інтелект, а не силові дії. Крім того, передбачається посилення відповідальності посадовців, які проводитимуть перевірки.

Уряд також підтримує якнайшвидше ухвалення законопроекту про створення Вищого антикорупційного суду. «Ми готові всіляко підтримувати створення цієї інституції. Потрібен тільки закон», — сказав В. Гройсман та наголосив на важливості того, щоб законопроект про Вищий антикорупційний суд відповідав усім міжнародним стандартам.

Кабінет Міністрів схвалив розпорядження, яке позбавляє структури Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру права одноосібно ухвалювати рішення щодо розпорядження землями поза межами населених пунктів без згоди об’єднаних територіальних громад. «Поки в парламентській дискусії не знайдено найкращого рішення щодо передачі землі майже 700 об’єднаним територіальним громадам, ми знайшли механізм, який не потребує внесення змін до законодавства і який, думаю, буде підтриманий в тому числі й парламентом. Ідеться про те, що Держгеокадастр спільно з об’єднаними територіальними громадами відведе ці землі та передасть їх ОТГ», — повідомив В. Гройсман і зазначив, що відсьогодні жоден геокадастр країни не має права приймати одноосібні рішення. «Не дай Бог, хтось спробує передати землю поза межами населеного пункту без згоди ОТГ. За це буде чітка кримінальна відповідальність», — підкреслив глава уряду.