Учора на станції Київ-Ліски відбулися урочисті проводи у перший рейс контейнерного поїзда до станції Чорноморськ (ТІС) порт «Южний», що в Одеській області. Він повіз на південь 56 контейнерів. Відтепер потяг, завантажений контейнерами, регулярно, щотижня, курсуватиме з південного порту до столиці і назад. Так на території нашої країни започатковано комплексний сервіс, яким передбачено доставку вантажів у контейнерах безпосередньо до одержувача за схемою «від дверей — до дверей». Організаторами проекту виступили ПАТ «Укрзалізниця» в особі філії ЦТС «Ліски», MAERSK LINE і ТОВ «ТІС».

У центрі — співвласник та генеральний директор ТОВ «ТІС» Андрій Ставніцер, в. о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов.

Проектом передбачено, що ТОВ «ТІС», як головний агент MAERSK LINE в Україні, доставлятиме контейнери з усього світу морськими суднами до порту «Южний», де їх комплексно оброблятиме — зняття вантажів з борту судна, документальне їх оформлення, завантаження на фітингові платформи. А далі до транспортного ланцюга долучатиметься ПАТ «Укрзалізниця», а точніше — філія ЦТС «Ліски»: доправлятиме вантажі з Чорноморського узбережжя до столиці та навпаки. І забезпечуватиме термінальну обробку контейнерів на терміналі станції Київ-Ліски.
За словами в. о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Євгена Кравцова, співпраця з одним із найбільших операторів контейнерних перевезень у світі — компанією MAERSK — не лише дає змогу удосконалити логістику та поліпшити сервіс для клієнтів, а й розширює можливості українських залізничників.

Реалізація проекту сприятиме розвитку партнерських відносин, забезпечить охорону вантажів, зменшить терміни їх доставки: час курсування контейнерного поїзда — 19 годин.
До речі, обсяги перевезення залізничним транспортом контейнерів територією нашої країни торік зросли на 10 відсотків порівняно з позаминулим роком — перевезено 291,9 тисячі DFE. Наразі це лише один відсоток від загальних обсягів вантажів, переміщених залізницею.

Володимир ВИТВИЦЬКИЙ.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua