Містобудівний конкурс з реконструкції однієї з візитівок Вінниці — проспекту Коцюбинського, що проходить від залізничного вокзалу до центрального мосту через Південний Буг, — відбуватиметься в незвичний спосіб.

Міськрада пропонує охочим об’єднуватися в групи фахівців, які мають право надавати послуги у сфері архітектури, містобудування, транспортного планування та планування розвитку територій, а також суміжних сферах діяльності, і подавати групові пропозиції. Три кращі з них відберуть для подальшої роботи. Працюватимуть над їхнім удосконаленням протягом трьох місяців спільно з фахівцями відповідних департаментів міськради і зарубіжними спеціалістами у сфері урбаністики. Мета заключного етапу — визначити один найкращий варіант для втілення в життя.

Кожна з трьох команд отримає винагороду по 250 тисяч гривень. Кошти заплатять зарубіжні партнери. Конкурс проводиться в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» за фінансової підтримки урядів Німеччини та Швейцарії. Міськрада є замовником проекту.

— Це швейцарський варіант творчого змагання, — каже директор комунального підприємства «Інститут розвитку міст» Вінницької міськради Аліна Дяченко. — Його запропонував один з урбаністів з цієї країни, який давно співпрацює з міською владою. Для

Швейцарії він звичний. Ми вперше проводимо конкурс за такою схемою. Позитив у тому, що залучаються представники громади, зокрема фахівці, які проживають у місті, тобто морально мотивовані до його вдосконалення; по-друге, у них є ще й хороший матеріальний стимул.

В умовах конкурсу зазначено, що увага має приділятися аспектам як-от: містобудування, архітектура, ландшафтне планування, транспорт, причому для всіх учасників руху, включаючи велосипедистів. Приємно вражає ще одна вимога — матеріали подаються українською мовою.

Вінницька область.