Міський голова Сергій Моргунов обурений дописом у Фейсбуці в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, в якому тимчасова очільниця МОЗ розмістила опитування, вирішивши з’ясувати, чи варто виділяти кошти на ребальзамування тіла Пирогова.

Вхід на територію музею-садиби Пирогова.

— Комісія Національного музею-садиби Миколи Пирогова звернулася до уряду з проханням надати дозвіл на ребальзамування тіла вченого, —пише Уляна Супрун на своїй сторінці. — Ціна питання 199 034 гривень. На ці кошти можна придбати, наприклад, понад сотню упаковок препарату для лікування гострого лейкозу... Чи Микола Пирогов захотів би, щоб гроші, які можна використати на лікування живих людей, витрачалися на процедуру ребальзамування, яка вже не допоможе нікому? Чи в Україні у ХХI столітті бюджетні кошти повинні витрачатися на такі процедури?
— Як взагалі можна ставити так питання: або ліки, або ребальзамування тіла засновника військово-польової хірургії?! — зреагував на пост чиновниці Сергій Моргунов. —  Микола Іванович Пирогов — це національне надбання в історії світової медицини. Кошти знайдемо, навіть не сумнівайтеся, ви знайдіть фахівців, які можуть провести процедуру якісно і професійно.
Далі міський голова повідомляє, що обговорював питання з керівником області Валерієм Коровієм, який, за його словами, так само обурений позицією очільниці МОЗ. Як стверджує Сергій Моргунов, влада міста й області ініціюватимуть перед урядом питання про передачу Національного музею-садиби Миколи Пирогова у спільну комунальну власність територіальних громад.
Пізно увечері того ж дня на сторінці Уляни Супрун з’явився новий допис: «Приємно вражена позицією вінничан, — йдеться у ньому. — Добре, що люди підтримують музей і пам’ять про Пирогова. Підтримую ініціативу Вінницької обласної та міської влади передати музей на місцевий рівень».

Віктор СКРИПНИК.
Фото надано автором.

 

ДОВІДКОВО

Уже 137 років тіло видатного вченого Миколи Пирогова зберігається у церкві-некрополі неподалік музею-садиби на околиці Вінниці. За цей час проведено дев’ять ребальзамувань. Чергову планували на 2017-й. Тоді ж музею виповнилося 70 років. За час його існування тут побували приблизно вісім мільйонів відвідувачів зі 180 країн. Музей-садиба і некрополь найбільш відвідувані у Вінниці туристами місця.