ПОЛТАВА:

На Полтавщині зафіксували вже другий цьогоріч спалах африканської чуми свиней. Цього разу збудник невиліковної інфекційної хвороби фахівці-експерти виявили у тушах тварин, які загинули на фермі агропідприємства, розташованого в селі Недогарки Кременчуцького району. Тут вживають передбачені у такій ситуації карантинні заходи.

При цьому, за словами посадовців Держпродспоживслужби, не обійтися без умертвіння та спалення 1804(!) свиней, які утримувалися на фермі. Остання розташована десь за півкілометра від села. Тож раніше обов’язковому знищенню зі спаленням туш підлягали б і «п’ятачки» у приватних домогосподарствах, які потрапляють у трикілометрову зону захисту. Та, оскільки збудників АЧС в особистих підсобних господарствах селян не виявлено, то, згідно з останніми нормативними документами, вилучати кабанчиків звідти не планують. Натомість фахівці радять приватним господарям забити тварин і... законсервувати м’ясо та сало.

А щоб продукція з «неблагополучної» зони не потрапила на ринки, насамперед стихійні, найближчого Кременчука, на в’їздах до індустріальної «столиці» Полтавщини діятимуть три пости поліції та фахівців ветслужби. Тим, хто на них чергуватиме, надано повноваження не лише зупиняти транспортні засоби, а й оглядати вміст багажників і салонів автомобілів, перевіряти, чи не везуть до Кременчука заборонену продукцію.

На знімку: нині на Полтавщині не ризикує підхопити «африканку», здається, лише ця миргородська свинка, яка відпочиває на тамтешньому курорті...

Фото з архіву автора.