Влада Ужгорода ухвалила рішення перевести медичні заклади — центральну міську клінічну лікарню, пологовий будинок, обласну інфекційну лікарню, центр екстреної медицини («швидку») тощо — з опалення газом на опалення пелетами. 
 

 

Дотепер ці медустанови забезпечувала теплом споруджена кілька років тому сучасна газова котельня. Проте ТОВ «Енергозбереження Закарпаття» запропонувало встановити також котельню на пелетах. І її звели поруч із газовою, встановили два потужні твердопаливні водонагрівальні котли з автоматичним регулюванням процесів горіння та автоматичною подачею пелетів, оснастили також системами очищення викидів димових газів, щоб зменшити шкідливий вплив на довкілля. Наприкінці грудня провели пробний запуск нового устаткування і переконалися, що медичні заклади не відчули змін температури у приміщеннях, а споживання альтернативного палива мало б заощадити 15—20 відсотків коштів. Тому на позачергове засідання виконкому винесли рішення про переведення на новий вид забезпечення теплом.

Головний лікар міської лікарні Іван Курах (на знімку) повідомив, що газову котельню та устаткування в ній не демонтуватимуть, а законсервують, і в разі економічної вигідності або якогось форс-мажору зможуть за годину-дві знову перевести опалення на газове. Зберігається і резервний запас газу обсягом щонайменше на два тижні.

Крім того, нинішні працівники газової котельні, які отримували зарплату з коштів лікарні, кажуть у міськвиконкомі, переходять на роботу до фірми—постачальника тепла, і медичний заклад зможе економити й на цьому до двох мільйонів гривень щороку.

ДОВІДКОВО

Пелети — паливні гранули, вироблені із сировини виключно рослинного походження, а тому вважаються екологічно безпечним твердим біопаливом.

 

Фото прес-служби міськради.