Виставку «Будівельний бельгійський спадок Лисичанська кінця ХІХ — початку ХХ ст.», яка з квітня 2017-го функціонує у Лисичанському міському краєзнавчому музеї, днями оглянув міністр-радник Посольства Королівства Бельгії в Україні Мішель Версаль.
Експозиція розповідає про низку історичних фактів, які певний час були невідомі. У ній представлено акції та облігації бельгійських компаній, що діяли на території  тогочасної України, архівні документи, фотографії промислових підприємств, робітників та їхнього повсякденного життя. Основою для виставки стала колекція українського мецената Дмитра Піркла, який збирав архівні документи в країнах ЄС протягом 2011—2015 рр. Бельгійські інвестори вкладали капітал у підприємства на території сучасних Дніпропетровської, Запорізької, Донецької, Луганської та Одеської областей України. На зламі століть у цих регіонах працювали понад 80 бельгійських підприємств — шахти, гірничодобувні, металургійні, хімічні та машинобудівні підприємства. Масштаби інвестицій у той період були настільки значними, що бельгійці часто напівжартома називали Донбас «десятою провінцією Бельгії».
Для Лисичанська історія бельгійських інвестицій розпочалася із содового заводу, який у 1892-му заснував бельгійський підприємець Ернест Сольве. Із матеріалів експозиції відомо, що в 1919 році підприємство націоналізувала радянська влада, в 2011-му його закрили, і зараз завод геть зруйнований.
Після Лисичанська виставку повезуть до Сєвєродонецька, на черзі — ще п’ять міст Донбасу.
У рамках візиту в регіон Мішель Версаль та члени делегації також зустрілись з керівництвом Луганської ОДА і обговорили соціально-економічні питання та гуманітарну ситуацію в регіоні, вплив пропаганди РФ на жителів Луганщини та подальші перспективи розвитку області. Під час перемовин заступник голови ОДА Ольга Лішик звернулась до пана Версаля щодо підтримки в реновації та відновленні історичної спадщини Королівства Бельгії на Луганщині.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.