У 2007 році румунський фермер Думітру Блежа купив поблизу села Девеселу гектар землі, побудував на ньому кошару й почав розводити овець, випасаючи їх на луках. Але згодом ця місцина сподобалася і міністерству оборони Румунії. Тут почали будівництво військової бази, яку потім використали й для встановлення американського комплексу протиракетної оборони США Aegis Ashore. На це було витрачено понад 800 мільйонів доларів.
У 2016-му комплекс, який включає радар, що працює у кількох діапазонах, і пускові установки протиракет SM-3 Block IIA, було урочисто відкрито за участі натовського керівництва. І чомусь ніхто під час будівництва бази і її відкриття не звернув уваги на кошару й череду овець, що були за сотню метрів. А тепер вівці стали з’являтися на екранах військових моніторів, натикатися на датчики системи безпеки, спричиняючи їх спрацьовування і підняття тривоги на базі. 
Представники американського командування офіційно звернулися до румунської влади з проханням прибрати кошару та всіх овець із округи. «Ферма, розташована в безпосередній близькості від військового об’єкта сурової таємності порушує його безпеку й перешкоджає нормальному функціонуванню установок», — йдеться у цьому зверненні. Американські військові наголосили, що задоволені співробітництвом з румунськими колегами, однак дорікнули їм, що у випадку з вівцями вони порушують зобов’язання за міжнародним договором. 
Міністерство оборони почало «пресувати» вівчара, але в нього є всі документи на купівлю землі, дозвіл на будівництво ферми й решти споруд. Не підкопаєшся. На захист земляка стали й мешканці Девеселу. Перше питання, яке виникло в них до військових, таке: чому до будівництва бази вони не перекупили в фермера цей гектар землі? За витрат у 800 мільйонів доларів на спорудження військового об’єкта в них не вистачило кількох тисяч для перенесення ферми селянина в інше місце?
До речі, 61-річний фермер готовий перегнати овець в інше місце, але вимагає, щоб йому виплатили всього 18 тисяч євро для облаштування нової ферми — у стільки йому обійшлося будівництво кошари площею в 132 квадратні метри. Однак міністерство не захотіло витрачати таку суму і позивається проти вівчара до суду за те, що його тварини ускладнюють роботу американського комплексу ПРО. Нині вся Румунія стежить за війною міністерства оборони з фермером, співчуває Думітру Блежа й підтримує його.