У Болгарії із санкції генерального прокурора країни Сотира Цацарова почалася перевірка джерел доходів власників 435 автомобілів преміум-класу. За даними поліції, дорогами невеликої і бідної Болгарії зараз роз'їжджають 50 шикарних «Майбахів», 193 «Бентлі», 31 «Ламборджині», 68 «Роллс-ройсів» і 93 «Феррарі». Правоохоронні органі спробують з'ясувати не тільки походження грошей на їх придбання, а й чи не були ці кошти отримані в результаті шахрайства з податками або відмивання злочинних доходів.

 

Керівник прес-центру Генеральної прокуратури Румяна Арнаудова повідомила журналістам, що до списку для перевірки також потрапили 245 осіб, які купили протягом останніх двох років квартири вартістю, що перевищує 250 тисяч євро, і 120 власників заміських «будиночків», котрі, за скромними оцінками, коштують понад 400 тисяч євро. На перевірку відведено три місяці, а потім прокуратура оголосить її результати. Першими перевірять людей з кримінальним минулим і заможних громадян, проти яких ведеться слідство в інших справах.

 

Торік після такої перевірки до скарбниці Болгарії надійшло більш як 70 мільйонів левів (35 мільйонів євро), прихованих від сплати як податки.

 

Деякі болгарські бізнесмени висловили сумнів у результативності таких перевірок і назвали цю акцію черговою показухою. Підприємець із Карнобата Бенчо Бенчев в ефірі телеканалу btv заявив, що в нього в гаражі стоять три «люксозні» лімузини. Їх походження перевіряли вже тричі, і він готовий до чергової перевірки, бо йому немає чого приховувати й хвилюватися. Він назвав прокурорську акцію показухою, бо майже всі автомобілі преміум-класу пересуваються країною з німецькими номерами. «Я думаю, що галасу буде більше, ніж результатів. Як їх перевіриш? Виходить, наші повинні перевірити власника в Німеччині? Чи мають таке право? Ні! Що доведемо? Що Димитир керує машиною чи Ганс, а більше нічого!" -- висловив свій сумнів бізнесмен.

 

Походження грошей таких підприємців, як Бенчев, добре відомо владі. Але його перевіряють знову й знову. А от до молодиків, що ганяють на «Майбахах», «Бентлі», «Ламборджині», «Роллс-ройсах», «Феррарі» дорогами країни й модних та дорогих курортам, правоохоронні органі дістатися не можуть. Як і не можуть з'ясувати та пояснити пересічним громадянам, як можна за середньої зарплати в країні, що не перевищує 500 євро, купувати такі дорогі іномарки?

 

Олександр БІЛИК.

 

Голос України