Ліквідувати черги у дитячі садки до 2020 року планують у місті над Південним Бугом завдяки завершенню розпочатого будівництва чотирьох закладів і реконструкції та розширення уже діючих.

Понад 40 маленьких вінничан 5 лютого стали першими вихованцями дитсадка з дещо незвичною назвою «ДзВІНка» (на знімку). Загалом новобудова розрахована на відвідування 360 дітей. Комунальний заклад дошкільної освіти, загальна площа якого 3,6 тисячі квадратних метрів, споруджено інвестором — ПАТ «Вінницяоблагротехсервіс». Будували на підставі партнерської угоди з міською владою. Роботи тривали упродовж двох років. Інвестором витрачено 45 мільйонів гривень. Ще майже три мільйони надано з бюджету міста на придбання меблів, інвентарю, обладнання тощо.
— Назва нашого дитсадка походить від словосполучення «дзвінкоголоса вінницька дитина», — каже завідувач закладу Людмила Малафєєва. — Створено умови для виховання трьох груп дітей віком до трьох років, а також дев’яти груп — від трьох до семи років. До речі, кожна група має свої назви. Придумали їх разом із вихователями та психологом. Давали відповідно до віку та характеристик дітей: «Невгамовні», «Пізнайки», «Розумашки». Позначили їх відповідними символами.
Керівник забудовника Володимир Барцьось під час вручення символічного ключа міському голові Вінниці Сергію Моргунову зазначив, що це один з найсучасніших дитсадків, бо будували його з комплексним підходом до такого типу приміщень та із застосуванням нових технологій.
— Нові дитячі заклади зводимо за кошти від децентралізації, а також інвесторів, — прокоментував досвід Вінниці міський голова Сергій Моргунов. — Одночасно здійснюємо реконструкцію і розширення діючих дитсадків. Спорудження дошкільних закладів визначено інвестиційними угодами забудовників. У таких документах передбачено конструктивну співпрацю міської влади з інвесторами. Дякую тим з них, які з розумінням ставляться до розв’язання наболілої проблеми.
Наприкінці минулого року відкрили дитсадок на 220 місць у мікрорайоні Академічний, теж за кошти інвестора і міської влади. Протягом останніх десяти років у місті «виросли» десять сучасних будинків для виховання маленьких вінничан. Якщо тоді, тобто десять років тому, черга до дитсадків становила 2120 дітей, то нині — 578. Тепер будуємо ще чотири дошкільні заклади. Після завершення їх спорудження, що плануємо зробити до 2020 року, за прогнозами, у місті зникне черга до дитячих садочків.

Віктор СКРИПНИК.
Фото з сайту Вінницької міськради.