За посилених заходів безпеки, перекритих вулиць у центрі й закритих станцій метро в Афінах відбувався мітинг проти використання назви грецької провінції у найменуванні Колишньої югославської Республіки Македонія.

 

Людей на мітинг звозили на автобусах з усієї країни. Там, де не було організовано масову доставку мітингувальників, квитки до Афін продавали на рейсові автобуси за півціни. Парламентська партія "Нова демократія", яка організовувала цей протест, доправила на площу Синтагма в інвалідному візку відомого композитора Мікоса Теодоракіса, який виступив з полум'яною мовою: "Поки у світі існуватимуть греки, ми ніколи не віддамо ім'я Македонія. Чому ми повинні перекреслювати свою історію? Будь-який відступ від неї матиме спустошливі наслідки для Греції, бо це означатиме, що ми самі широко відчиняємо двері для тих, хто загрожує відкрито й безсоромно. Македонія є єдиною, і вона завжди буде грецькою! Хай живе Греція! Хай живе грецький народ!"

 

І хоча мітинг вражав своєю масовістю, уряд і правляча партія СІРІЗА заявили, що кількість учасників виявилася нижчою за очікування опозиціонерів Андоніса Самараса й Кірякоса Міцотакіса, які закликали народ вийти на вулиці Афін і намагалися налаштувати людей проти СІРІЗА. «Більшість грецьких громадян залишилися вдома біля телевізорів (мітинг транслювався в прямому ефірі деякими телеканалами. -- Ред.), незалежно від їхньої позиції. Цим вони дали зрозуміти, що зовнішньополітичні питання не слід вирішувати з фанатизмом і нетолерантністю".

 

Правляча партія "СІРІЗА" також виступила з декларацією, у якій обвинуватила в лицемірстві й безвідповідальності лідера опозиційної партії "Нова демократія" Міцотакіса стосовно спору про назву, бо він не повідомляє, яка особиста його позиція із розв’язання цієї проблеми. А "СІРІЗА" підтримує уряд у переговорах з вирішення спору із сусідньою державою. "Мирне співіснування людей, безпека й стабільність на Балканах -- найкраща гарантія для національних інтересів", -- зазначається у декларації партії Алексіса Ципраса.

 

Провідні грецькі політики також не підтримали вимоги цього протесту й заявили, що зволікання із вирішенням питання про назву сусідньої країни не на користь самій Греції і може похитнути її позиції, бо Республіка Македонія вже визнана під цим іменем багатьма країнами світу й фігурує у багатьох міжнародних документах. Мер другого за величиною грецького міста Салоніки Яніс Бутаріс навіть заявив: Греція тримається обурливо стосовно Республіки Македонія і втрачає свою гідність перед Європейським Союзом і НАТО. До закликів про швидке розв’язання спору приєднався і Вселенський патріарх Варфоломей, який виступив зі спеціальною заявою. "У зв'язку з переговорами про назву КЮРМ Всесвітня патріархія як Церква-мати всіх балканських православних церков закликає всі зацікавлені сторони проявити здоровий розум і стриманість у цьому критичному й чутливому питанні, щоб воно було вирішено мирним шляхом і розсудливо", -- йдеться у заяві.

 

У неділю символічний протест проти грецьких варіантів найменування країни відбувся в одному з великих міст Македонії Бітолі. Але там зібралося лише кілька десятків чоловік, які звернулися із закликом до громадян країни й уряду з пропозицією вийти з переговорів із Грецією і не допустити втрати своєї ідентичності.

 

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.

 

Голос України