Новий Закон України «Про освіту» вимагає спілкування з громадськістю, належного роз’яснення, щоб усі суперечки щодо нього не були політизовані. Документ має бути збалансований та повинен забезпечувати право на навчання рідною мовою представників національних меншин і водночас сприяти вивченню державної мови на належному рівні. Важливо донести це до громадян, щоб запобігти спробам політизації цих питань і створення нових проблем. 
На цьому під час зустрічі з керівниками Закарпаття вчора наголосив верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Заньєр. Організація з безпеки та співробітництва в Європі також бере активну участь у цьому процесі, зокрема, організовуючи круглі столи з цього питання за участю представників національних меншин. Один з таких відбудеться найближчим часом в Ужгороді.
«Для того, щоб правильно доносити зміст окремих статей Закону «Про освіту», маємо висновки Венеційської комісії, 14 лютого в нас будуть консультації з угорською громадою та Міністерством освіти. Усі зауваження, пропозиції та можливості імплементації, втілення буде обговорено під час цієї зустрічі», — повідомив присутній на зустрічі заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар. За його словами, Міносвіти України готове до співпраці з ОБСЄ та комунікації з угорською громадою, а міністр Лілія Гриневич готова очолювати групу для обговорення з Будапештом питань, які викликають занепокоєння.
«Угорці Закарпаття підтримують бажання говорити державною мовою, водночас слід зрозуміти, що українська та угорська належать до різних мовних груп, необхідно змінити методику викладання державної мови, тому що угорці вивчають українську як власну національну мову, але вона для них — іноземна», — на цьому наголосив заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто.

Діна МИХАЛИК, Василь НИТКА.

Ужгород.