Учора Кабінет Міністрів схвалив кілька програм підтримки агросектору на суму понад 6 мільярдів гривень. «Ми запроваджуємо низку рішень, які дадуть змогу реально підтримати агросектор та створять умови для його зростання», — сказав на початку засідання уряду прем’єр Володимир Гройсман та наголосив, що ці кошти буде спрямовано на стимулювання будівництва молочно-товарних комплексів та ферм, збільшення поголів’я худоби, здешевлення придбання вітчизняної сільгосптехніки, розвиток садівництва та ягідництва, а також на підтримку фермерів.
Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк зазначив, що внаслідок реалізації цих програм буде здешевлено придбання понад п’яти тисяч одиниць сільгосптехніки, що дасть змогу досягти 
20% зростання виробництва підприємствами сільськогосподарського машинобудування. Крім того, має з’явитися понад три тисячі гектарів нових садів, на 11% збільшиться поголів’я великої рогатої худоби, на 18% — свиней, на 6% — овець. Запропоновані інструменти також дадуть змогу фермерам збільшити частку виробленої ними продукції із нинішніх 6% ВВП до 10%.
Підсумовуючи ухвалені рішення, прем’єр, по-перше, закликав українських аграріїв закуповувати українську техніку та отримувати 25% її вартості назад. По-друге, тим, хто будуватиме нові ферми та нові молочно-товарні комплекси, буде компенсовано 25—30% їхньої вартості або ж вони зможуть отримати для цього гривневі кредити на п’ять років за ставкою 3%. По-третє, на утримання кожної голови молочного стада буде виділено 1,5 тисячі гривень на рік. По-четверте, селянські домогосподарства за понад річне утримання однієї голови великої рогатої худоби отримуватимуть 2,5 тисячі гривень компенсації. По-п’яте, тим, хто вирощуватиме нові сади та виноградники, держава компенсує 70% вартості вітчизняних саджанців. Програма підтримки фермерів на загальну суму мільярд гривень, зокрема, передбачає здешевлення кредитних ресурсів. «Уже в цьому році фермери зможуть отримати кредити на п’ять років під 1% річних у гривні», — зазначив В. Гройсман та додав, що, крім того, їм буде на 100% компенсовано вартість посівного матеріалу та на 40% здешевлено придбання вітчизняної сільгосптехніки. А з метою стимулювання об’єднання фермерів у міцні сільськогосподарські кооперативи уряд обіцяє компенсувати до 70% вартості основних фондів таких кооперативів.
Уряд ухвалив рішення, яким запроваджується 24-місячна розстрочка зі сплати податку на додану вартість при імпорті обладнання, яке не має аналогів в Україні. «Це означає, що таке обладнання буде одразу на 20% дешевшим, що дасть змогу модернізувати виробництво, створити нові робочі місця та виробляти якісний продукт, який буде конкурентним на світових ринках», — зазначив прем’єр.
Кращій конкурентності вітчизняних виробників на світових ринках також сприятиме створене урядом Експортно-кредитне агентство. «Запуск Експортно-кредитного агентства дуже важливий для захисту українських експортерів від ризиків неплатежів, фінансових втрат та для отримання доступного фінансування», — повідомила заступник міністра економічного розвитку, торговий представник України Наталія Микольська.