«Експерти багато говорять про енергозалежність від інших країн. Але натомість стверджують, що Україна здатна забезпечити себе блакитним паливом. Коли зможемо повністю відмовитися від імпортного газу?»

Олена ІВАЩЕНКО.


Київська область.

Андрій ЧУБИК, експерт з енергетики:

— Відмовитися від імпортного газу Україна зможе до 2022—2025 років. Нині у сфері енергетики основними завданнями є: максимальне сприяння внутрішньому видобутку та енергомодернізації. Україна має 21 мільярд кубометрів квадратних газу внутрішнього видобутку за споживання майже 31 мільярд. Ми можемо отримати 10 мільярдів різниці за рахунок внутрішнього зростання, тобто наростити ще п’ять і, скоротивши енергоспоживання, замістити п’ять мільярдів, які ми імпортуємо. Але для цього потрібно, щоб запрацював фонд енергоефективності. А також зробити максимально доступними і простими теплі кредити для населення і наситити цю сферу грошима.
За час війни з Росією ми істотно скоротили імпорт російського газу. До війни, у 2013 році, споживання становило 52 мільярди, а нині — 31. Серед українців побутує досить стійкий стереотип про газову залежність від Росії, але це — неправда. Наше

законодавство передбачає, що газ внутрішнього видобутку постачається на потреби населення і повністю їх покриває. Це, зокрема, використання газової плити, газового бойлера і частково теплоцентралей. Громадяни України з часів незалежності використовують власний газ. Імпорт був потрібен для часткового теплопостачання, тобто опалення в зимовий період. Цей показник уже скоротився і ще може скоротитися. Із загальної кількості видобутку газу в 21 мільярд 14 — іде на забезпечення потреб населення, 7 мільярдів — на потреби теплопостачання і промисловості. Для потреб населення нашого газу вже вистачає, нам недостатньо енергоресурсів для того, щоб частково закрити потребу в теплопостачанні. Нині для вирішення питання з теплопостачанням комбінується імпортний газ і внутрішній. Промисловість використовує лише імпортний.

Тільки-но ми забезпечимо нормальний рівень енергомодернізації в приватному і промисловому секторах, то зможемо відмовитися від імпортного газу.

Записала Евеліна КОТЛЯРОВА.