Днем народження Малолюбашанської ОТГ, що в Костопільському районі на Рівненщині, можна вважати 12 січня 2018 року — саме тоді були підтверджені повноваження новообраного голови та 22 депутатів сільської ОТГ, відбулася перша сесія.

Утворення нової потужної ОТГ, до якої увійшло 11 сіл — Моквин, Тихе, Мирне, Данчиміст, Мала Любаша, Борщівка, Лісопіль, Маща, Новий Берестовець, Кам’яна Гора, Глажева, відбувалось в цілому безболісно. Щоправда, невеличка група з 30—40 осіб під впливом ззовні (людей, які мешкали в Костополі і не мали жодного відношення до цих сіл) все-таки намагалась чинити супротив об’єднанню. Серед людей гуляла думка, що «підбурювачів» більше цікавили земельні та інші особисті питання, ніж інтереси місцевих мешканців, оскільки в самому райцентрі вже майже не залишилось вільної землі. А всі три сільради — Мирненська, Малолюбашанська, Мащанська — близькі «сусіди» Костополя.

На запитання «Чому центром ОТГ має стати Мала Любаша, а не, скажімо, центри колишніх сільрад — Мирне чи Маща?» знаходились не лише географічні, логічні — об’єднуються навколо сильнішого, заможнішого, а й економічні аргументи. Скажімо, власні доходи Малолюбашанської сільради у 2016 році становили 7 мільйонів гривень, тоді як Мирненської — 960 тисяч, Мащанської — 980 тисяч. За минулий 2017 рік Малолюбашанська сільрада мала 7,2 мільйона гривень власних доходів плюс 948 тисяч гривень надходжень від податку на акциз, який помилково було зараховано на рахунки іншої сільради Костопільського району і нині триває процес повернення цих коштів. Торік Мирненська і Мащанська сільради мали по 1,3 мільйона гривень доходів. Та й за кількістю населення села Малолюбашанської сільради переважали — майже три тисячі осіб, тоді як на території Мирненської і Мащанської сільрад — відповідно 2,5 тисячі та 1,5 тисячі мешканців.

Однак здоровий глузд та аргументи таки перемогли, й окремі з тих, хто свого часу піддався тому зовнішньому впливу, тепер обрані депутатами сільської ОТГ, активно працюють на благо громади, вносять конструктивні пропозиції, про що свідчать уже проведені дві сесії. Тобто, життя новоутвореної територіальної громади увійшло в нормальне робоче русло. Поталанило громаді і на керівника ОТГ Віктора Талащука (на знімку): він з місцевих, його всі знають, тож зацікавлений, щоб села розвивались; до того ж тривалий час був головою Костопільської районної ради, тому обізнаний з проблемами усіх трьох тепер уже колишніх сільрад, що увійшли до ОТГ.

— Наша ОТГ взяла на себе всі зобов’язання, передбачені законодавством, — розповідає голова Малолюбашанської ОТГ Віктор Талащук. — Взяли на баланс школи, бібліотеки, клуби, дитсадки, ФАПи і амбулаторію. Фактично за тиждень після прийняття повноважень було підготовлено і ухвалено бюджет ОТГ. Він планується на рівні 36 мільйонів гривень, з яких 10 мільйонів — власні надходження. Затвердили і беремось втілювати програми соціально-економічного розвитку, благоустрою населених пунктів, підтримки незахищених верств населення тощо. Очікуємо від держави субвенції на розвиток інфраструктури в сумі 3 мільйони 940 тисяч гривень. За рахунок власних надходжень з весни візьмемось за поточний ремонт доріг у селах колишніх Мирненської та Мащанської сільрад, оскільки вони там гірші. З 15 квітня відкриваємо третю групу в дитсадку в селі Мирне — на це віднайшли кошти з власних доходів. Замовили проект капітального ремонту дитсадка в селі Новий Берестовець, який простояв «без діла» двадцять років. Його відвідуватимуть малята не лише з Нового Берестовця, й із сусідніх сіл — Мащі, Лісополя, Глажевої, Кам’яної Гори, їх підвозитимемо шкільним автобусом.

— На сьогодні виготовлено проектів або перебувають у стадії державної експертизи на 26 мільйонів гривень, — продовжує Віктор Флорович Талащук. — Із них один проект вартістю 2,5 мільйона гривень — електропостачання нового житлового масиву в Малій Любаші. Його подали на участь у конкурсі проектів, що фінансуються з Фонду державного регіонального розвитку на умовах співфінансування.

Рівне.

Фото Олександра НИКОНЧУКА.