Нещодавно в одному з художніх салонів столиці відбулася виставка творів художниці Алли Овчаренко. Організував виставку Олег Редько — художник-реставратор вищої категорії.

Серед представлених картин були: «Україно моя, Україно», «Мелодія для скрипки», «Село», «Тріщини на асфальті», «Колискова» (на знімку) та інші. Роботи художниці пронизані любов’ю до рідного краю, до природи, до жінки-матері...

Професор Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури Олександр Белянський сказав, що його зачаровує народний стиль художниці, яка в своїх творах показує історичну правду про Україну. Також митець зазначив, що деякі з картин Алли Овчаренко близькі до авангарду і експресіонізму робіт Пікассо.

Народилася Алла Овчаренко у селі Мокрець Броварського району. Після повноліття переїхала в селище Плужне Яготинського району на Київщині. Там проживає з родиною і нині.

Потяг до творчості Алла відчула ще в дитинстві. Спершу в дитячому садочку, а потім вже і в школі вона малювала картини та писала вірші. Художниця пригадує часи, коли не було грошей на фарбу, та і саму фарбу в селі не завжди можна було дістати, тож вона малювала всім, що потрапить до рук: порошком какао, попелом, зубною пастою, лаком для нігтів, сріблянкою...

Нині ж у селі Плужному і дитячий садочок, і школа, і їдальня, і клуб, і церква реставровані та оформлені Аллою Овчаренко справжніми яскравими фарбами. Класні кімнати прикрашають неординарні роботи з природних матеріалів: сухих рослин, соломи, яєчної шкаралупи, мішковини. Школа є зразковою у районі.

Час від часу Алла їздить на батьківщину своєї духовної наставниці — Катерини Білокур, до села Богданівки. Такі поїздки до музею знаменитої художниці надихають А. Овчаренко на подальшу творчість.

Олександр НІЩУК, громадський діяч.

Київ.

Фото надане автором.