Цикл виготовлення танка «Оплот» становить приблизно півтора року. Через те не варто очікувати появи цієї техніки у військах найближчим часом. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець, коментуючи виступ міністра оборони Степана Полтарака на Комітеті Верховної Ради України з питань нацбезпеки і оборони, під час якого він назвав серед пріоритетів у закупівлях ОВТ на 2018 рік танки «Оплот».

На думку експерта, «хтось щось переплутав», бо реальність трохи інша.

«Якщо не помиляюся, цикл виготовлення танка «Оплот» — місяців 17—19. Причому той «Оплот», який мають зробити для армії, має суттєво відрізнятися від його експортної версії. Щоб внести доопрацювання в конструкцію танка, Міністерство оборони відкрило понад десяток нових науково-дослідних робіт. Ці доопрацювання скеровані на оновлення низки вузлових рішень. Це пов’язано з переходом на нову елементну базу», — пояснює Сергій Згурець.

За його словами, перша партія з десяти машин для ЗСУ якраз і має забезпечити відпрацювання оновленого циклу виготовлення танків. Це потребуватиме серйозної віддачі й напруження сил від ХКБМ ім. Морозова, заводу ім. Малишева, інших підприємств, які беруть участь у дослідно-конструкторських роботах та комплектації цієї машини і, звісно, від структур, які представляють інтереси замовника.

«За оптимістичного розвитку подій, тобто при вирішенні всіх нинішніх технічних та технологічних складностей, перші нові «Оплоти» надійдуть до Збройних Сили не раніше 2019 року. Це не зрада й не перемога. Просто графік», — резюмує експерт.