Біатлонні змагання на зимових Олімпійських іграх у Пхьончхані стартують сьогодні. Відбудуться жіночі спринтерські перегони на 7,5 км. Президент федерації біатлону України Володимир Бринзак, котрий перебуває разом із командою в Республіці Корея, назвав прізвища чотирьох спортсменок, які представлять Україну в перших перегонах Олімпійських ігор.

Спринт бігтимуть олімпійські чемпіонки Юлія Джима, Валентина Семеренко, Віта Семеренко, а також Анастасія Меркушина, для якої Ігри-2018 стануть дебютними.

У перших перегонах участі не братимуть новоспечена чемпіонка Європи в спринті Ірина Варвинець, а також капітан команди Олена Підгрушна, яка у нинішньому сезоні має проблеми зі здоров’ям. Саме Підгрушна стала прапороносцем нашої команди на відкритті Олімпіади.

Зазначимо, що Віта Семеренко є чинним срібним призером Ігор-2014 саме в цьому виді програми. А чинною олімпійською чемпіонкою Ігор у Сочі і Ванкувері є словацька біатлоністка Анастасія Кузьміна. У Пхьончхані віце-лідер загального заліку Кубка світу нинішнього сезону спробує втретє в кар’єрі підкорити спринтерську дистанцію на Олімпійських іграх.

***

Норіякі Касаї став рекордсменом за кількістю виступів на зимових Олімпійських іграх. 45-річний японець виступив у кваліфікації змагань зі стрибків на лижах з трампліна та вже відзначився в офіційному протоколі на своїй восьмій Олімпіаді.

На нормальному трампліні (K-98) Касаї полетів на 98 м і показав результат 117,7 бала. Це дало йому змогу пройти в основні змагання ще до завершення кваліфікації.

До старту змагань у Пхьончхані Касаї поділяв перше місце за кількістю виступів на зимових Олімпіадах з російським саночником Альбертом Демченком — по сім. Обидва спортсмени незмінно з’являлися на Іграх, починаючи з Альбервіля (Франція) — 1992 року.