У Тростянці на Сумщині навесні почнуть будувати сонячну електростанцію. Про це на нещодавній сесії ради об’єднаної територіальної громади сповістив її голова Юрій Бова.
 

Про те, що перша в області промислова сонячна електростанція з’явиться не десь, а саме в Тростянці, було відомо ще понад рік тому. У грудні 2016-го міськрада підписала про це Меморандум про співпрацю із німецькою компанією «Nord Areal Energy GmbH». Тож новиною стало лише повідомлення про старт будівельних робіт: вони розпочнуться, тільки-но дозволить погода. Усі підготовчі щаблі — від виготовлення проектно-кошторисної документації до отримання необхідних дозволів — нарешті подолано. На це пішло чимало часу, але такі вже наші бюрократичні реалії.

Електростанції ще немає, а територіальній громаді від неї вже є зиск. Під спорудження об’єкта виділено велику земельну ділянку, яку орендує німецька компанія-підрядник. За підсумками минулого року вона заплатила Тростянцю за оренду цієї землі 121 тисячу гривень.

Проектна потужність електростанції на сонячних панелях — 50 мегаватів. Це значно більше, ніж потрібно територіальній громаді, тож частину електро-
енергії зможуть продавати. Важливий і соціальний аспект: на новозбудованій електростанції зможуть працевлаштуватися чимало місцевих жителів. До того ж на хорошу зарплату.

Сумська область.