Ще 2015 року екс-міністра фінансів Румунії Даріуса Валкова було обвинувачено в отриманні хабарів, відмиванні грошей і зловживанні службовим становищем. Відтоді спецпрокуратура по боротьбі з корупцією проводила слідство й збирала докази його вини.

Але, незважаючи на відкриття кримінальної справи проти екс-міністра, лідери правлячої Соціал-демократичної партії Румунії «рекомендували» новому прем’єру Віоріці Денчіле взяти його своїм радником.

Однак слідчі прокуратури надали переконливі докази того, що екс-міністр винний у корупції. Під час обшуку в нього знайшли три зливки золота, які оцінили в 100 000 євро, а також 172 картини, вартістю у більш як півмільйона євро. Пояснити походження золота й грошей на придбання дорогих картин Даріус Валков не зміг ні слідчим, ні суду, перед яким він таки постав. Як повідомив телеканал Romania TV, суд погодився з обвинуваченням прокуратури і визнав екс-міністра фінансів винним у корупції та відмиванні грошей, а також у тому, що він, будучи мером у період 2009—2013 років, допомагав великій румунській компанії виграти тендер і одержати вигідне держзамовлення за «відповідну винагороду», що становила 1,4 мільйона євро. Йому присудили вісім років тюремного ув’язнення й заморозили всі банківські рахунки. Засуджений ще може оскаржити вирок у суді вищої інстанції і, якщо він скасує вирок, то екс-міністр отримає доступ до своїх мільйонів, що зберігаються в різних банках.

До речі, на посаді міністра фінансів Даріус Валков пропрацював лише місяць і був змушений піти у відставку в 2015 році, коли спецпрокуратура почала розслідування його «витівок» на посаді мера й нового захоплення — колекціонування дорогих картин, які Валков купував за «брудні» гроші.

Осудження чергового корумпованого чиновника вважається новим успіхом антикорупційної прокуратури Румунії, чию діяльність вітають у Брюсселі й ставлять за приклад іншим. Але керівництво Євросоюзу побоюється, що правляча Соціал-демократична партія та новий уряд все-таки послаблять судову систему і антикорупційну прокуратуру країни й, незважаючи на протести громадян, протягнуть через парламент законопроекти, що амністують хабарників. Очевидно, на таку амністію тепер розраховує і Валков.