У четвер на засіданні Софійської міськради було ухвалено рішення про використання підземної частини мавзолею Георгія Димитрова як художньої галереї сучасного мистецтва.

 

Гробницю в самому центрі Софії, навпроти колишнього царського палацу, було терміново зведено в 1949 році після смерті Димитрова. Після падіння комуністичного режиму в країні мумію лідера Болгарської комуністичної партії винесли з музею і поховали за християнським звичаєм, а сам мавзолей в 1999 році підірвали. Але, крім влади, ніхто й не підозрював, що під мавзолеєм існує ще три підземні поверхи з приміщеннями для зберігання техніки та всього необхідного для підтримування мумії у належному стані. Під землею був і ліфт, на якому тлінні останки спускали в ще одне приміщення, де фахівці оглядали їх і приводили до ладу.

 

Звичайно, для того, щоб під землею розмістити картини художньої галереї, усі тунелі й приміщення потрібно відремонтувати та додатково зміцнити. На ці роботи рішенням міськради буде виділено 100 тисяч левів (50 тисяч євро). Проти проекту затято виступали депутати від Болгарської соціалістичної партії, які наводили різні аргументи для того, щоб місце залишалося недоторканим. «Очевидно, для колег із БСП це місце є сакральним, і там може перебувати тільки мумія і приміщення для її гримування під живу», -- зазначив представник партії ГЄРБ Орлін Іванов. Він підтримав ідею розміщення під колишнім мавзолеєм художньої галереї, але запропонував мерії розробити цілісну програму перебудови міста, а не робити це хаотично й частинами.

 

На думку багатьох жителів Софії, влада має в центрі міста знести й пам'ятник Радянській армії, яка на своїх багнетах принесла в Болгарію комуністичний режим. Це відкинуло країну в своєму розвитку на кілька років назад, хоча до війни Болгарія за економічними показниками випереджала сусідні держави.

 

Олександр БІЛИК.

 

Голос України