Незвичне застосування в області знайшли кільком малокомплектним школам, які вже з наступного навчального року збираються закрити через недостатню кількості учнів. Тут планують розмістити підрозділи 57-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ, що постійно дислокується у краї для захисту від можливої агресії російських військ з боку окупованого Криму. До того ж ідеться не тільки про сільські, а й про міські навчальні заклади. Зокрема, під штаб хочуть запропонувати поки що діючу школу-інтернат Нової Каховки. Муніципальна влада застережень не має з двох причин. По-перше, це обласний комунальний заклад, і нерухомістю розпоряджається обласна, а не міська рада. По-друге, міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко у розмові з власкором «Голосу України» пояснив: потреба в інтернаті нині відсутня. Вільних місць чимало в інших школах, та й кількість сиріт постійно зменшується.
Та в городян виникає інше запитання. Саме на базі школи-інтернату ще торік обіцяли розгорнути кадетське училище, де готували б поповнення для Держприкордонслужби. І вже була попередня домовленість про сприяння із ДПСУ.
— Кадетське училище буде, але в Херсоні, — пояснює директор департаменту освіти і науки ОДА, депутат облради Євген Криницький. — Є ще два варіанти його розміщення, які ще належить обговорити на сесії обласної ради. Та за будь-яких обставин передача нерухомості відбудеться після завершення поточного навчального року. Що ж до школи-інтернату в Новій Каховці, то вона розрахована на 250 місць, а там залишилося тільки 43 вихованці. Збираємося перевести їх в інтернати сусідніх міст — зокрема до Таврійська.