Днями виповнилося 25 років американській урядовій Програмі «Міжнародних відвідувачів-лідерів». Фактично програма для українців діє стільки, скільки років незалежності нашої держави. Відтоді з метою обмінів, поглиблення знань і розвитку дружніх та мирних взаємовідносин у ній взяли участь сотні наших співвітчизників. Тепер з нагоди свого 25-річчя їх запросили на конференцію «Покоління змін: результати 25-річної співпраці України та США». 

Учасники поділилися враженнями та напрацювали спільну програму сприяння розвитку нашої країни. Відповідно ключовими темами дискусій стали реформи економічного розвитку, підприємництва та державного управління, перетворення в освіті, науці й культурі, а також у правозахисному секторі та в медійній сфері.

Відкриваючи захід, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович (на знімку) наголосила, що відомі українці, випускники програми обмінів нині беруть активну участь у реформуванні країни, своєю чергою США й надалі підтримуватимуть Україну в усіх починаннях, надто в просуванні судово-правової реформи і створенні незалежного антикорупційного суду. Тим часом один із перших учасників американської програми, колишній міністр аграрної політики Павло Гайдуцький зауважив, що, на жаль, у нас досі немає науки про реформи, немає ані технології, ані методології реформування. Тож перетворення зможуть відбутися лише тоді, коли кожен докладе своїх зусиль. «Лише від нас залежить, якою буде модель нашої країни», — наголосив Павло Гайдуцький.

Ще на початку 1990-х років побувала в США Ірина Данилевська, засновник та голова оргкомітету Ukrainian Fashion Week. Як розповіла Ірина учасникам конференції, вона повернулася з Америки, де мала зустрічі з жінками, які займалися політикою, економікою, культурою, з чіткою візією, що жінки можуть. Так було започатковано проект Fashion Week, участь у якому за цей час уже взяли понад 15 тисяч наших співвітчизників, а стабільність і системність — основна риса цього проекту.

Досить цікавою і змістовною була панель, на якій виступили народні депутати Вікторія Сюмар, Іван Крулько, Анатолій Матвієнко, Тетяна Чорновіл, Микола Княжицький та Юрій Левченко.

Як розповіла Вікторія Сюмар, її в Америці вразили невеличкі міста, самоорганізація людей знизу та цінності, що виникають із життя громади. «Тоді у нас ще не йшлося про децентралізацію, але цей досвід не давав мені спокою. І ось нарешті напрацювання американської демократії ми можемо певною мірою накладати і на нашу реальність», — зазначила депутат. На жаль, каже Вікторія Сюмар, ми ще не настільки відповідальні, як американці, і цього потрібно вчитися, бо якщо відповідальність для американця асоціюється з певним ступенем свободи, то для нас відповідальність — це синонім покарання. Проте, якщо у кожного з нас з’явиться відповідальність за свій маленький всесвіт, у якому живемо, буде легше взяти відповідальність за всю країну, каже депутат.

Вікторія Сюмар також висловила побажання, що було б добре всім учасникам програми створити спільний ресурс, де акумулювали б ідеї з розбудови країни. 

Водночас ще один народний обранець, Іван Крулько, зазначив, що така платформа буде дієвою лише тоді, коли вона даватиме додану вартість. Тобто треба докласти всіх зусиль, щоб ідеї не залишалися на папері.

Свій приклад відвідування Америки навела і Тетяна Чорновіл. Каже, завдяки вивченню, як працює система доступу до публічної інформації в Америці, їй вдалося розкрити схему, коли під виглядом вивезення з України шкідливих відходів було здійснено оборудку з метою збагачення тодішнього міністра екології та природних ресурсів і його команди. Завдяки журналістському розслідуванню кошти державі було повернуто.

На розширенні поля моралі наголосив Анатолій Матвієнко. Він зазначив, що було б добре створити школу, яка формувала б еліту моральності, ту еліту, яка матиме важелі впливу й активно використовуватиме досвід США.

Водночас керівник прес-служби Верховної Ради України Ірина Кармелюк наголосила на важливості розвитку культури. Під час свого візиту вона звернула увагу на безплатні музеї, куди водять школярів. Тож було б добре і нам запозичити цей досвід. І, як і в Америці, це має бути на рівні держави. Ще однією важливою функцією держави є комунікативна. Її потрібно дуже активно розвивати. Ірина Кармелюк також повідомила, що у Верховній Раді ухвалено Комунікативну стратегію, завдання якої — поширювати суспільно важливу інформацію про роботу нашого парламенту та парламентів інших держав. Важливою є і просвітницька робота серед парламентських кореспондентів. Наголосила на ініціативі створення школи парламентського кореспондента, куди можна запрошувати й учасників програми IVLP. А поряд із демократичними цінностями має стояти відповідальність, якої поки що нам бракує, зазначила Ірина Кармелюк. Вона також підтримала ідею створення клубу лідерів — клубу небайдужих до долі України людей.

Змістовними і взаємокорисними були виступи й інших промовців на конференції, зокрема Дмитра Чикалкіна, Олександра Педана, Наталії Заболотної, Ірен Роздобудько тощо.

ДОВІДКОВО

Програму професійного обміну «Міжнародних відвідувачів-лідерів» засновано ще 1940 року, а після здобуття незалежності до неї долучилась і Україна. Щороку США відвідують п’ять тисяч міжнародних гостей, загалом побувало вже понад 200 000 відвідувачів, серед яких — понад 4 тисячі українців. Під час поїздок до Америки учасники програми знайомляться з країною, її традиціями, розвивають відносини з американськими та колегами з інших країн, обмінюються досвідом, запозичують найкращі навички та знання в тій сфері, до якої вони дотичні. Випускниками програми свого часу було чимало українських діячів, зокрема наші президенти Леонід Кравчук та Леонід Кучма, а також нинішні та колишні міністри і, звісно, відомі політики, науковці, діячі культури, журналісти тощо. Серед учасників програми була 2010 року й автор цих рядків, за що висловлюю щиру подяку її організаторам.

Фото надано організаторами конференції.