Містобудівна комісія Київради, засідання якої відбулося 9 лютого, підтримала петицію щодо знесення незаконно збудованої на території Національного музею історії України каплиці УПЦ Московського патріархату. Про це повідомляє прес-служба відомства. Електронну петицію «Вирішити питання знесення незаконної споруди-каплиці УПЦ МП-Десятинного чоловічого монастиря Пресвятої Богородиці» члени комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування підтримали одноголосно.

На знімку: активісти під стінами Київради вимагають знесення
незаконно збудованої на території Національного музею історії України каплиці.

Напередодні за неї на сайті Київради проголосували 11 337 осіб за необхідних 10 000. Як повідомив ініціатор звернення В’ячеслав Толпига, територія, на якій незаконно побудована каплиця УПЦ МП, належить до особливо цінних земель історико-культурного призначення та містить культурні шари Києва й є пам’яткою історії національного і місцевого значення. Вона належить громаді столиці і була передана в постійне користування Національному музею історії України для висвітлення минулого нашої держави та збереження пам’яток без зміни цільового призначення.
Під час розгляду електронного звернення депутати Київради також заслухали представників Департаменту земельних ресурсів і Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київради — Київської міської державної адміністрації. Заслухавши аргументи, депутати доручили КМДА у разі встановлення факту незаконного розміщення каплиці УПЦ МП Десятинного чоловічого монастиря на території музею рекомендувати міському голові підтримати петицію та доручити структурним підрозділам виконавчого органу вжити всі передбачені чинним законодавством заходи, спрямовані на усунення виявлених правопорушень у найкоротший термін. До цього процесу будуть також залучені представники Національного музею історії України.
У Міністерстві культури України каплицю, споруджену ще в 2007 році, назвали незаконною забудовою, яка знаходиться на земельній ділянці особливо цінних територій, біля залишків фундаментів Десятинної церкви, збудованої князем Володимиром, хрестителем Київської Русі, та призводить до пошкодження об’єктів культурної спадщини — пам’ятки національного значення на території охоронної (буферної) зони об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Незважаючи на те, що численні перевірки кваліфікували будівництво як самозахоплення землі, в УПЦ МП не реагують на звинувачення у порушенні українського законодавства і продовжують перебудовувати капличку та збільшувати її розміри. Нагадаємо, що у 2006 р. на території музею з’явився похідний храм-скинія, у 2007-му на його місці було зведено дерев’яну церкву. У липні 2009 р. УПЦ МП оголошує про відкриття тут чоловічого монастиря, а у 2012 році було проведено роботи з обкладання каплички цеглою, збільшено її купол.
Активісти багато разів протестували проти незаконної забудови, її підпалювали. З вимогою знести каплицю вони зібралися біля Київради і в день засідання постійної містобудівної комісії. Тим часом збір підписів на захист Десятинного храму розпочали і прихожани УПЦ МП.

Світлана ЧОРНА.
Фото автора.