За лічені дні, а саме у п’ятницю, у Німеччині розпочнеться триденна щорічна Мюнхенська безпекова конференція. Очікується, що на полях заходу відбудеться зустріч «нормандської четвірки» на рівні міністрів закордонних справ. В українському МЗС повідомляють про попередню домовленість щодо дати переговорів — 16 лютого. Остання розмова представників України, Франції, Німеччини та РФ пройшла понад рік тому. Тож наближення нового раунду перемовин значно підвищило градус риторики, зокрема з боку Москви, стосовно врегулювання конфлікту на Донбасі.

У неділю очільник МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що ухвалення закону про реінтеграцію Донбасу нібито стане «колосальною помилкою». «Я вважаю, що той, хто зробить перший крок до зламу Мінських домовленостей, зробить величезну помилку. Власне кажучи, київська влада знаходиться в одному кроці від цієї помилки, якщо вони остаточно приймуть закон про реінтеграцію, який зараз у них пройшов друге читання. Подивимося», — заявив міністр в ефірі російського пропагандистського телеканалу «Росія-1».
У відповідь на слова Лаврова в українському зовнішньополітичному відомстві наголосили, що саме російська сторона не виконує Мінські домовленості. «Злам» Мінських домовленостей — це триваюче невиконання РФ як їх стороною своїх зобов’язань і продовження агресії», — написала у Твіттері речниця МЗС Мар’яна Беца.
Примітно, що запланована зустріч у «нормандському форматі» на полях Мюнхенської конференції орієнтовно збігається із третьою річницею підписання «Мінська». 
У цьому контексті в МЗС України заявили, що від 12 лютого 2015 року Росія не виконала жодного пункту цих домовленостей.
Повертаючись до безпекової конференції — очікується, що українську делегацію на ній очолюватиме Президент Петро Порошенко. На порядку денному стоять питання, зокрема, майбутньої ролі Європейського Союзу, зростаючої загрози ліберальному міжнародному порядку, низки конфліктів на Середньому Сході та контролю над озброєнням.