Перший пленарний тиждень парламенту був складним, але  водночас і досить результативним. Народні депутати ухвалили 21 рішення, і з них — 11 законів у цілому. Про це Голова Верховної Ради України Андрій Парубій сказав в інтерв’ю парламентському телеканалу «РАДА». «Це, насправді, дуже багато. Сесію ми розпочали з економічного блоку, і перше питання, яке стояло на порядку денному, — про товариства з обмеженою відповідальністю — економічне, реформаторське, яке є серед переліку наших зобов’язань співпраці з Європейським Союзом. Воно мало понад 500 поправок, кілька годин парламент його розглядав, але зумів вийти на позитивне рішення, і це, напевно, один з найфундаментальніших законів, які приймали цього тижня», — сказав А. Парубій.

Голова парламенту підкреслив, що ухвалення заяви і спільної позиції Верховної Ради України щодо прийнятого закону в Польщі — також важливе рішення. «Не секрет — цього тижня була проблема з відвідуваністю у Верховній Раді України, тому що велика кількість народних депутатів поїхали на Молитовний сніданок у Вашингтон, і змобілізувати залу було дуже важко. Але, тим не менше, я задоволений результатами: 21 рішення, 11 законів у цілому — це вагомий результат, і я вважаю, що сесія почалась успішно», — сказав він.

А. Парубій нагадав, що парламент відхилив постанови, подані депутатами від Опозиційного блоку, про скасування рішень стосовно закону про деокупацію, які не дозволяли Голові Верховної Ради протягом кількох тижнів підписувати ці закони. «Це мені відкрило можливість підписати закон про деокупацію», — зазначив він і повідомив, що вже підписав його, як і закон про приватизацію, та направив Президентові.

Голова Верховної Ради повідомив, що Президент має 10 днів на підписання, водночас, це документи великої ваги, тому, швидше за все, обидва закони будуть підписані раніше: «Закон про деокупацію має ще й важливе символічне значення, окрім багатьох аспектів, які він несе в собі: і юридичних, і реформи безпекового сектору, а закон про приватизацію — спрямований не тільки на розблокування процесу приватизації, а й на боротьбу з корупцією».

Голова парламенту зауважив, що «на жаль, в державних підприємствах, які на сьогодні є, залишається найбільше корупційних ризиків», тому він впевнений, що «Президент ці два закони, які прийняла Верховна Ради України, підпише невідкладно».

Кадрові питання

Андрій Парубій спрогнозував, що наступного пленарного тижня у парламенті буде вирішено питання щодо призначення Голови Національного банку України. Він зазначив, що у найближчий час претендент на цю посаду матиме зустрічі в комітетах Верховної Ради України. «Кандидат на посаду Голови Національного банку також проведе дискусії з фракціями — такою була рекомендація профільного комітету. Сподіваюсь, що до наступного пленарного тижня матимемо завершені політичні дискусії з цього приводу», — сказав Андрій Парубій.

Торкаючись питання щодо призначення нового складу ЦВК, глава парламенту зазначив, що «ситуація трошки складніша, бо згідно з ухваленим антикорупційним законодавством, усі кандидати до ЦВК повинні пройти спецперевірку, а вона може тривати майже 20 днів».

Андрій Парубій повідомив, що «як тільки отримав подання Президента, відправив на спецперевірку всіх кандидатів у члени ЦВК», і висловив сподівання, що до наступного пленарного тижня ця перевірка буде завершена. «Потім — комітет, потім — пленарне засідання Верховної Ради України. Можу одне гарантувати — як і питання щодо створення Антикорупційного суду, питання ЦВК я невідкладно поставлю до порядку денного, як тільки будуть завершені всі передбачені законом процедури. Розраховую, що це може бути вже на наступному пленарному тижні», — сказав Андрій Парубій і додав, що по обох питаннях «є певна процедура, яка має бути виконана, а по кадрових питаннях особливо важливо її виконати».

Закон про Антикорупційний суд — один з ключових

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявляє, що «сповнений оптимізму щодо ухвалення закону про створення Антикорупційного суду». Він нагадав, що створення Антикорупційного суду — одна з вимог МВФ, «тому цей фактор важливий для нашої подальшої співпраці».

Голова парламенту зазначив, що «навколо цього питання надто багато маніпуляцій». Він нагадав, що парламентарії вийшли вже на фінішну пряму в дискусії про Антикорупційний суд, яка триває понад рік. Серед питань, що обговорюються, — формат суду, тобто чи він матиме вертикальну структуру як окремого суду чи окремої Палати.

А. Парубій повідомив, що направив листа до Венеційської комісії, зустрівся з її головою і попросив чимскоріше дати свої рекомендації: «Адже по всіх законах, які стосуються судової реформи, ми отримували висновки Венеційської комісії». Голова парламенту передбачає, що між першим і другим читанням законопроекту, поданого восени Президентом України, дискусії будуть завершені, і відповідно, внесені положення, рекомендовані Венеційською комісією щодо закону про Антикорупційний суд.

Голова Верховної Ради наголосив, що наступного пленарного тижня, коли формуватиметься порядок денний на всю сесію, до нього буде включено і закон про Антикорупційний суд, після того має бути рішення профільного комітету, і «невідкладно» після його рішення він «пропонуватиме це питання на розгляд Верховної Ради України».

А. Парубій наголосив, що є позиція Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради, є позиція більшості фракцій Українського парламенту, і тому, «незважаючи на ті інтриги, які сьогодні є», він «з повним оптимізмом, з повною політичною волею налаштований на чимшвидше ухвалення закону про Антикорупційний суд».

Вирішення цього питання, на думку глави парламенту, сприятиме боротьбі з корупцією. «Я не маю сумнівів, що поки ми не отримаємо судових рішень по корупціонерах, коли не будуть засудженні за корупцію чиновники, до тих пір нам буде важко говорити про ефективну боротьбу з корупцією, бо, на жаль, багато справ розбиваються в судах і не продовжуються», — підкреслив він.

На переконання Голови Верховної Ради, «без ефективної боротьби з корупцією ми не зможемо залучити ні інвестиції, ні збудувати ефективну і прозору економіку, ні наповнити бюджет Української держави». «Тому це питання на порядку денному є одним з ключових», — наголосив він, висловивши сподівання, що за півтора місяця можна буде вийти на остаточне рішення.

Важливий крок до інтеграції України в НАТО

Голова Верховної Ради наголосив, що «ця весна пройде під знаком безпеки і розвитку, і ключовим питанням залишатиметься питання безпеки і оборони». Він нагадав, що масштабний фундаментальний закон про національну безпеку, який вже був прийнятий на РНБО, і у найближчий час має прийти у Верховну Раду України, буде серед прерогатив для розгляду. «Безпекові закони лишатимуться в прерогативі, адже ми живемо в країні, коли доводиться відбивати російську агресію, і завжди треба про це пам’ятати, працюючи, в тому числі, і в парламенті», — зазначив він.

Голова парламенту зазначив, що поряд з прерогативними, ключовими питаннями є і низка економічних законів, які необхідні Україні для виконання нашої співпраці з Європейським Союзом. А. Парубій повідомив, що вони разом з Прем’єр-міністром України «домовились працювати ще активніше, складаючи спільно плани і прерогативи на сесію та розробити дорожню карту тих законів, які необхідні для європейської інтеграції».

За його словами, «цей документ буде узгоджено, та поетапно щотижня виноситимемо по кілька законів на порядок денний для того, щоб Україна більш інтенсивно і ефективно рухалася в плані імплементації Угоди про Асоціацію і нашої співпраці з ЄС».

Андрій Парубій повідомив, що цього тижня на заключних нарадах цей план узгодять у комітетах Верховної Ради, міністерствах, Голова Верховної Ради і Прем’єр-міністр України. «Так само, як узгоджені 35 необхідних ключових законів щодо питань розвитку економіки, два з яких ми вже у вівторок ухвалили», — підкреслив він.

«Тут дуже важлива співпраця і на рівні комітетів, і на рівні міністерств», — підкреслив глава парламенту і додав, що він максимально робить усе для того, щоб налагодити цю співпрацю.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.