З 4 по 9 лютого загальна кількість жертв серед мирного населення Сирії становила 1047 людей. Таку статистику оприлюднило Управління верховного комісара ООН з питань біженців. Протягом цього часу в результаті авіанальотів урядових сил і їхніх союзників у контрольованих опозицією Східній Гуті та Ідлібі загинуло 230 осіб, ще 812 — отримали поранення.

Спеціальні плакати та оголошення попереджають мирних сирійців
про небезпеку стати жертвою розриву мін.

У заяві верховного комісара з прав людини Зейда Раада аль-Хусейна зазначається, що минулий тиждень став найкривавішим за всю історію цього конфлікту, інформує Центр новин ООН. Він закликав міжнародну спільноту вжити відповідних заходів За словами правозахисника, авіаударів завдавали без огляду на соціальну важливість об’єктів. Було зафіксовано випадки повторних авіаударів по медоб’єктах, що, на думку комісара, свідчить про умисний намір знищити лікарні. Він розповів, що внаслідок бомбардувань лікарень загинули не тільки пацієнти, а й медики та волонтери.
Окрім того, в ООН отримали свідчення щодо розпилювання 4 лютого одразу після авіаудару урядових сил хімічних реагентів на житлові квартали міста Сарагаб. Також у звіті згадуються воєнні дії, які проводить в Афріні Туреччина, та обстріли Дамаска з боку військ опозиції. 
«Після семи років паралічу в Раді Безпеки ситуацією в Сирії повинен зайнятися Міжнародний кримінальний суд…» — упевнений верховний комісар. Нездатність світової спільноти зупинити кривавий конфлікт він назва «епічним провалом глобальної дипломатії», — повідомляє Центр новин ООН.
Тим часом зросла напруга між учасниками конфлікту, який уже давно перестав бути суто сирійським. Чергове загострення почалося після того, як сирійські військові у відповідь на удари Ізраїлю по іранських цілях у Сирії збили ізраїльський винищувач. Це стало першим випадком, коли Ізраїль втратив винищувач у сирійському конфлікті. У відповідь офіційний Тель-Авів застеріг Сирію та Іран, заявивши, що вони «грають з вогнем». Після цього повітряні сили Ізраїлю двічі завдавали авіаударів по військових об’єктах Сирії, знищивши 12 цілей, зокрема і протиповітряні системи. Міжнародна коаліція на чолі із США також завдала авіаудару по позиціях проурядових військ Башара Асада, внаслідок якої було ліквідовано більш як 100 військових. 10 лютого з’явилася інформація і про ліквідацію 215 російських найманців «приватного» військового угрупування «Вагнер». Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив: «Сирію повинні залишити всі військові формування, які не мають там перебувати, включаючи і іранських військових, і «Хезболлу», інформує Al Arabiа.

Фото зі сторінки у Твіттері Human Rights Watch.