На Сумщині оточили піклуванням дітей загиблих бійців АТО. Взимку їх везуть відпочивати у Буковель, а влітку — на Чорне море. Опікується власним проектом, який назвали «Сім’я героїв», волонтерська організація — Громадський фонд «Суми». Місцева влада, коли до неї звертаються, допомагає. Досвіду — вже три роки, і у масштабах держави його можна вважати унікальним.

Діти загиблих бійців АТО із Сумщини на відпочинку в Буковелі. 

Фото надано автором.

Днями із Буковеля повернулося більше 70 сумчан. Сім'ї загиблих бійців АТО супроводжували в поїздці і волонтери.

— За останні роки, окрім Буковеля, діти побували також у Харкові, Умані, Кам’янці-Подільському, Львові та Чернівцях, — розповідає керівник проекту «Сім’я героїв», член правління Громадського фонду «Суми» Вадим Дубодєлов. За словами психолога проекту Валентини Журової, його започаткували восени 2014-го. Тоді в Сумах було 16 загиблих бійців АТО, зараз — 47 сімей загиблих учасників АТО, а в області таких родин вже 150.

— Ми зустрічаємось щосуботи, — продовжує Валентина Журова. — Спілкуємось, намагаємось допомогти бійцям на фронті: шинкуємо та заквашуємо для них капусту, виготовляємо подарунки, проводимо ярмарки, аби зібрати гроші. Допомагали таким способом пораненому бійцю. Окрім того, і на відпочинок дітей у рамках проекту «Сім’я героїв» також потрібні чималі кошти.

За словами Вадима Дубодєлова, волонтери щороку організовують для дітей загиблих бійців АТО чотири поїздки. Кожна коштує від 200 до 400 тис. грн. Частиною коштів скидаються учасники поїздок, а решту дають благодійники. Коли волонтери збирають ці гроші, нерідко спостерігають парадокс: ті, у кого їх менше, пропонують щедрішу благодійну допомогу, аніж заможні земляки.

— Але ми вдячні всім, — додає В. Дубодєлов. — Цього разу у Буковелі нам дуже допоміг благодійний фонд «Карітас»: оплатив половину вартості тижневого проживання з харчуванням. Ми виступили з ініціативою, аби дітей учасників АТО відправляли на оздоровлення у хороші санаторії, вийшли із цим на ОДА, і нас підтримали. Обласна рада надавала автобус, на якому ми у минулому і позаминулому роках возили дітей на літній відпочинок на море.

— Донедавна ніхто не порушував питання про повноцінне оздоровлення дітей віком до шести років, — додає Валентина Журова. — Ми вивчили це питання, вийшли на управління молоді та спорту ОДА і ось вже два роки на Сумщині мами, члени сімей учасників АТО мають можливість поїхати разом із маленькими дітьми на короткий відпочинок.

Волонтерський проект «Сім’я героїв» поступово поширюється в області. В інших містах він називається по-іншому, але має той само почерк: сім’ї загиблих бійців АТО збираються разом, аби і відзначати свята, і переборювати спільне горе. Окрім Сум, дружні колективи із членів родин загиблих героїв сформувалися у Шостці, Бурині, Охтирці. В Охтирці вони зареєстрували громадську організацію. Біда консолідує і зближує, і біль від непоправної втрати, який не мине ніколи, стає не таким нестерпним.

Сумська область.