Перший заступник Голови Верховної Ради, Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко здійснила робочий візит до Донецької та Луганської областей.
Східні регіони відвідали також Надзвичайний і Повноважний Посол Іспанії в Україні Сільвія Йозефіна Кортес Мартін, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Марія Іонова, заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль і заступник керівника Головного департаменту зовнішньої політики та євроінтеграції адміністрації Президента Марина Михайленко.
Під час поїздки делегація побувала поблизу селища Спірне Бахмутського району, що на Донеччині, та ознайомились із проведенням пошукових робіт осіб, які загинули на Донбасі, повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради.

На знімку: пошук на висоті 233 поблизу селища Спірне.

Як поінформували представники Міноборони, лише торік пошукові бригади України перевірили 15 ділянок, чотири з яких розташовані в «сірій зоні». За результатом таких робіт у 2017 році було ідентифіковано 71 особу, 18 тіл загиблих передали ОРДЛО.
Учасники пошукової експедиції розповіли, що для ідентифікації тіл загиблих проводять ДНК-експертизу, а у разі відсутності збігів у базі даних загиблих українців до цього процесу залучаються представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ), які намагаються віднайти рідних на тимчасово окупованих територіях на сході України. За їхньою інформацією, вдалось ідентифікувати громадян РФ, загиблих у зоні АТО, їхні тіла були нещодавно передані родинам.
Крім того, І. Геращенко вкотре наголосила, що запровадження тристороннього формату пошуку зниклих безвісти на Донбасі за участі МКЧХ залишається пріоритетним питанням для української сторони у гуманітарній підгрупі ТКГ. І це питання, зауважила вона, представники України порушуватимуть на черговому засіданні гуманітарної підгрупи ТКГ уже сьогодні.
Крім того, під час робочого візиту до Луганської області представники делегації зустрілись із особовим складом 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади та передали військовій частині необхідну техніку, зокрема ноутбуки, принтери та телевізор.
Як повідомив наш власний кореспондент у Луганській області Павло Воронцов, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, голова Луганської обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз та представники делегації відвідали й прифронтові населені пункти в Попаснянському районі. Вони зустрілись із керівництвом місцевої влади, ознайомились із гуманітарною ситуацією у районі та відвідали село Катеринівку. Цей населений пункт, що перебував у «сірій зоні», нещодавно було повернуто під контроль українськими військовими.
Юрій Гарбуз поінформував представників делегації про поступове повернення села до мирного життя. За його словами, сьогодні у Катеринівці проживає 291 людина, працює магазин, через мобільне відділення Ощадбанку жителі можуть отримати соціальні та пенсійні виплати. Для опалення місцева влада завезла 63 тонни вугілля, а ремонтно-відновлювальні бригади здійснюють ремонт об’єктів критичної інфраструктури.
У свою чергу жителі Катеринівки повідомили, що окремі території поблизу села залишаються поза увагою СММ ОБСЄ, які через систематичні обстріли не здійснюють моніторинг зазначеної ділянки.
Делегація також відвідала КПВВ «Золоте», робота якого заблокована ОРЛО. «Українська влада створила всі умови для безпечної роботи цього важливого пункту пропуску ще у березні 2016 року, проте ОРЛО не зацікавлені в поліпшенні гуманітарної ситуації та вже два роки блокують відкриття цього об’єкта», — поінформувала І. Геращенко Надзвичайного і Повноважного Посла Іспанії в Україні Сільвію Йозефіну Кортес Мартін.
Перший заступник глави парламенту додала також, що питання про негайне відкриття КПВВ «Золоте» порушуватиметься на засіданні робочої підгрупи у Мінську. «Водночас ми розраховуємо, що партнери України по «нормандському формату» під час переговорів із представниками ОБСЄ та РФ займатимуть більш жорстку позицію з цього питання», — наголосила І. Геращенко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
​Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДОВІДКОВО

До пошукових робіт залучено широке коло спеціалістів, зокрема, це представники Міністерства оборони України, ДСНС України, громадських організацій та інші фахівці, які спільно працюють під координацією Відділу пошукової роботи Управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ.