У січні споживча інфляція прискорилася до 14,1 відсотка у річному вимірі. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики. У Нацбанку пояснили, що фактична інфляція була дещо вищою за прогноз у зв’язку зі швидшими, ніж очікувалося, темпами зростання цін на сирі продукти та паливо.

При цьому базова інфляція, за даними НБУ, у січні прискорилася до 9,8 відсотка у річному вимірі. «Це відбулося внаслідок істотнішого зростання цін на послуги, що враховуються у цьому показнику, — пояснили у нацрегулятора. — Їхні темпи зростання збільшилися до 15,2 відсотка річних. Зокрема, істотно підвищилися тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій, на користування кабельним телебаченням та Інтернетом, а також вартість послуг охорони здоров’я».

Одними з найістотніших чинників здорожчання у Нацбанку назвали зростання заробітних плат (зокрема через чергове збільшення мінімальної заробітної плати з початку 2018 року на 16,3 відсотка), а також послаблення гривні в попередні кілька місяців.

Плюс — зростання споживчого попиту, про що свідчило стрімке збільшення роздрібного товарообігу в грудні 2017 року. Не в останню чергу на зростання інфляції вплинув і початок нового бюджетного року, що часто супроводжується переглядом цінової політики.

Водночас, як і прогнозувалося, зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки уповільнилося внаслідок зниження темпів зростання цін на відповідні сирі продукти. Подорожчання одягу та взуття, а також інших непродовольчих товарів очікувано прискорилося, зокрема внаслідок послаблення гривні у листопаді—січні.

У Нацбанку попереджають, що ситуація, що склалася, свідчить про збереження значного інфляційного тиску. НБУ очікує, що більш жорстка монетарна політика сприятиме поступовому зниженню споживчої інфляції та її поверненню в цільовий діапазон у середині 2019 року.