Минуло три роки з часу ухвалення документа про заходи, спрямовані на імплементацію Мінських угод, що його підписали учасники Контактної групи з урегулювання ситуації на сході України. Домовленості мали знизити ескалацію збройного конфлікту на Донбасі. Але, всупереч цьому, війна там триває. «Після трьох років ми не можемо бути задоволеними їх реалізацією. Зроблено надто мало, щоб розв’язати конфлікт», — визнало МЗС ФРН у спеціальній заяві, присвяченій третій річниці підписання Мінських домовленостей.

За даними ООН, у регіоні загинуло 2,8 тисячі мирних жителів, а 10 тисяч учасників протистояння полягли на полі бою, загинули від кулі снайпера, підірвалися на «розтяжках». 

Але мирні переговори на основі досягнутих домовленостей у форматі «нормандської четвірки» не припиняються. Безальтернативність же Мінських угод як єдиного нині шляху українського врегулювання одностайно визнають у Європі, США, а також у Москві.

З огляду на це зовнішньополітичне відомство відзначило важливість Мінських угод, завдяки яким все-таки вдалося стримати конфлікт на сході країни і запобігти поширенню вогню в регіоні. «Однак за наявності політичної волі можна й сьогодні добитися прогресу. Про що свідчить успішний обмін сотнями ув’язнених наприкінці минулого року», — наголошується у заяві.

У документі також зазначається, що проявити політичну волю для реалізації Мінських угод повинні всі сторони конфлікту. Передусім ідеться про стабілізацію ситуації з безпекою та виведення з регіону важких озброєнь. Указується, що цьому могла б сприяти миротворча місія ООН, яка б стала важелем для реалізації домовленостей.

Зовнішньополітичне відомство ФРН запевнило, що «Німеччина разом із Францією продовжить інтенсивну співпрацю у «нормандському форматі» над рішенням, котре зрештою принесе мир». Як уже інформував «Голос України», 16 лютого у Мюнхені відбудеться зустріч у цьому форматі на рівні міністрів закордонних справ.

Берлін.