17 лютого на Мюнхенській конференції з безпеки ООН представить доповідь, присвячену можливому майбутньому розміщенню своїх миротворців на сході України.
 

Доповідь було підготовлено за дорученням колишнього генерального секретаря НАТО, радника Президента України Андерса Фог Расмуссена, інформує Reuters. 

На думку співавтора звіту експерта ООН при Колумбійському університеті в Нью-Йорку Річарда Гоуана, для врегулювання конфлікту на Донбасі ООН має відправити в Україну до 24 тисяч миротворців: близько 20 тисяч військовослужбовців із країн, що не входять в НАТО, і чотирьох тисяч поліцейських, повідомляє Reuters.

За словами Річарда Гоуана, до складу контингенту мають увійти представники європейських країн — таких, як Швеція; країн з досвідом участі в миротворчих місіях – таких, як Бразилія; а також держав, які мають довіру з боку РФ, — наприклад, Білорусь.

Введення миротворчої місії на Донбас дозволить, зокрема, провести там місцеві вибори, йдеться у доповіді. «Якщо вдасться достатньо швидко розгорнути присутність на місцях, добре було б перейти до місцевих виборів за 12 місяців, а потім залишити миротворців на період охолодження, скажімо, на два роки», — вважає Річард Гоуан.

Минулого тижня міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей заявив, що Білорусь готова відправити своїх миротворців на Донбас. «Білорусь зберігає неупереджену і чесну щодо всіх учасників конфлікту позицію… Це конфлікт в нашому регіоні, в нашій сім’ї. В прямому сенсі слова. Тому додатковим способом допомогти конфліктуючим сторонам може стати введення на Донбас миро-
творців — звісно, в тому числі й білоруських».

Окремі експерти говорили про необхідність відправити на Донбас до 50 тисяч миротворців, але Річард Гоуан вважає, що така цифра нереалістична.