Новий, третій, аеропорт у Стамбулі стане найбільшим у світі. Про це заявив міністр транспорту, судноплавства й зв’язку Туреччини Ахмет Арслан на прес-конференції в одному з уже побудованих залів аеропорту. За його словами, нова аерогавань готова на 80 відсотків, і вже визначено дату введення її в експлуатацію.
 

«Новий аеропорт у Стамбулі буде відкрито 29 жовтня за присутності президента, прем’єра й численних гостей. Усі рейси з міжнародного аеропорту Ататюрка буде переведено туди протягом  48 годин», — повідомив міністр.

Загальна площа всіх службових приміщень і залів чекання становитиме 80 мільйонів квадратних метрів. Для безпеки аеропорту в ньому встановлять 6000 камер спостереження, а за порядком стежитимуть 3500 охоронців. Загалом в аеропорту відкриють 225 тисяч робочих місць. Він зможе одночасно приймати 114 літаків завдяки встановленню новітньої навігаційної системи й кільком злітно-посадочним смугам. До посадочних терміналів буде підведено 143 гофровані рукави, тому відпаде необхідність у величезній кількості автобусів для підвезення пасажирів до літаків. До речі, з нового стамбульського аеропорту можна буде вилетіти до 350 міст світу, у тому числі й у міста України. Стамбульський аеропорт стане також основним пересадочним пунктом для пасажирів з різних континентів. Поруч із аеропортом будується і новий сучасний готель, який у разі затримки рейсів зможе прийняти майже тисячу осіб. Тож коротати час у залах чекання не доведеться нікому. Крім того, до аеропорту проведуть метро й сучасну магістраль.

Як повідомив міністр транспорту, судноплавства й зв’язку Туреччини, в реалізацію цього найбільшого інфра-
структурного проекту вкладено 10,2 мільярда доларів. Очікується, що він не тільки окупить усі витрати, а за перші 25 років експлуатації принесе прибуток у розмірі 22,2 мільярда доларів.