У вівторок у Софії в рамках головування Болгарії у Європейському Союзі розпочалася зустріч міністрів туризму, на якій буде обговорено важливу тему «Туризм і економічне зростання». У ній беруть участь 28 делегацій, що представляють країни ЄС, а також дві балканські країни — Чорногорію і Туреччину.

Гостей Болгарії привітала голова Народних зборів Цвєта Кароянчева. Вона зазначила, що туризм у багатьох країнах Європи є рушієм економічного розвитку й формує 10 відсотків ВВП, а в Болгарії цей показник навіть трохи вищий — 
13 відсотків.

Єврокомісар з питань внутрішнього ринку й послуг, промисловості, підприємництва та малого і середнього бізнесу Ельжбета Беньковскі наголосила, що надходження від міжнародного туризму в країнах ЄС в 2016 році становили 341 мільярд євро, а в 2017-му були ще більші — їх оголосять після ретельного підрахунку.

На зустрічі в Софії міністри, які очолюють туристичні відомства, обговорять кілька важливих для цієї галузі тем — роль туризму в економічному зростанні й регіональній інтеграції, підвищення безпеки туристів і привабливості нових туристичних напрямків, а також налагодження тіснішого співробітництва в галузі туризму між Європою і Китаєм.

На зустрічі буде докладно обговорено ініціативу «2018-й — рік туризму ЄС — Китай». За попередніми даними Європейської комісії, торік європейські країни прийняли з Китаю 12,4 мільйона туристів, що на 18 відсотків більше, ніж у 2016-му. За сприяння генерального секретаря Всесвітньої організації туризму при ООН Зураба Пололікашвілі, який також бере участь у форумі, європейці розраховують збільшити потік туристів із цієї азіатської країни.

І, звісно, гостям Болгарії покажуть привабливі туристичні об’єкти в Софії та її передмістях. Делегації зможуть обмінятися досвідом роботи в галузі, домовитися про спільні проекти. 

Так, міністр туризму Болгарії Ніколіна Ангелкова вже домовилася зі своїм колегою з Туреччини  Нюманом Куртулмушем провести Дні Болгарії у Туреччині, а потім — Дні Туреччини в Болгарії, організувати спільну рекламну кампанію фольклору й національних кухонь для приваблення туристів не тільки з Європи, а й з інших континентів. З міністром сталого розвитку й туризму Чорногорії Павле Радуловичем болгарський міністр домовилася розробити заходи щодо ознайомлення громадян двох країн з культурно-історичними традиціями й полегшення процедури одержання віз громадянами Чорногорії для відвідування Болгарії і відпочинку на її чорноморських курортах.