Перший день візиту президента Сербії Александра Вучича до Хорватії минув на фоні акцій протесту в центрі Загреба, куди прийшло близько тисячі людей, повідомив національний телеканал HRT. Протестувальників могло бути ще більше, але від самого ранку поліція перекрила підходи до площі Бана Єлачича, а за порядком на ній стежили не тільки поліцейські, а й бійці спецпідрозділів по боротьбі із заворушеннями. Ті, хто встиг проскочити на акцію, протестували проти приїзду сербського президента.

 

Переговори президентів також відбувалися не зовсім гладко. Александр Вучич запропонував насамперед владнати питання про державний кордон між двома країнами, що проходить Дунаєм. «136 із 262 кілометрів нашого спільного кордону проходить по Дунаю. У нас різні погляди на його демаркацію. Хорватія опирається на свої кадастрові книги, а Сербія -- на закон. І ми вважаємо, він має пріоритетне правове значення над кадастром будь-якої держави, а точніше -- федеральної одиниці колишньої Югославії», -- заявив Вучич. Він попередив главу Хорватії Колінду Грабар-Кітарович: якщо за два роки цей міжнародний спір не буде вирішено переговірним шляхом, то Сербія звернеться до міжнародного правосуддя і до міжнародних арбітражних органів. У свою чергу, Колінда Грабар-Кітарович також пригрозила звернутися до цих органів, якщо Белград не піде на поступки й не погодиться підписати двосторонній договір.

 

Грабар-Кітарович зазначила, що нинішні відносини між Хорватією і Сербією не можна назвати дружніми, але треба думати про майбутнє і поступово крок за кроком вирішувати всі проблеми. На спільній прес-конференції президенти повідомили, що знайшли спільну мову з багатьох спірних аспектів військового конфлікту в 90-ті роки минулого століття і доручать урядам продовжити переговори про кордон по Дунаю. Хорватський президент заявила, що підтримує вступ Сербії в ЄС, а влада країни не вставлятиме палиці в колеса Белграду через прикордонний спір.

 

Коментуючи перемовини двох президентів, хорватські ЗМІ зауважують: коли відносини між двома країнами перебувають на найнижчому рівні, то навіть маленький крок назустріч одне одному набуває величезного значення для майбутніх поколінь. Колінда Грабар-Кітарович і Александр Вучич зробили його, хоча міністерство закордонних справ Хорватії наприкінці січня висловило сумнів у своєчасності запрошення нею Вучича до країни через загострення ситуації між Загребом і Белградом.

 

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.

 

Голос України