«На жаль, Росія, як і раніше, нехтує своїми зобов’язаннями згідно з Мінськими угодами, розпалюючи гарячий конфлікт в Україні, який забрав життя понад 10 тисяч людей, в тому числі понад 2,5 тисячі цивільних, та призвів до переміщення 1,6 млн українців», — йдеться у заяві Державного департаменту США з нагоди третьої річниці «Мінська-2». Заяву розміщено на офіційному сайті Держдепу.

«Росія продовжує заперечувати свою безпосередню участь, у той час як керовані Росією сили залякують і перешкоджають у безпечному доступі неозброєним спостерігачам ОБСЄ і придушують роботу незалежних ЗМІ та громадянського суспільства. Україна ухвалила законодавство, зокрема, амністію для антиурядових сил та особливий статус для Донбасу, що свідчить про бажання України втілити Мінські угоди», — наголошено в заяві.

«У тісній співпраці з Францією та Німеччиною Сполучені Штати продовжують закликати російський уряд припинити свою агресію в Україні. Сполучені Штати користуються цією можливістю, щоб підтвердити, що наші санкції зберігатимуться до того часу, поки Росія не виконає своїх зобов’язань відповідно до Мінських угод. Наші окремі санкції, пов’язані з Кримом, залишатимуться чинними, поки Росія не поверне Крим Україні», — йдеться у заяві Держдепу США.