На засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій розглянуто питання загрози підтоплення діючих шахт «Золоте», «Карбоніт» та «Гірська» ДП «Первомайськвугілля», а також прилеглих населених пунктів області. Підземна вода йде від непрацюючих шахт «Первомайська» та «Голубівська», які розташовані на тимчасово окупованій території Луганщини. Нині рівень майже досяг максимального — невдовзі вода може потрапити на об’єкти, що розміщені на підконтрольній українській владі території.
За словами представників ДП «Первомайськвугілля», для виходу із ситуації необхідно реалізувати проект будівництва водовідливного комплексу вартістю 120 млн грн, який вже майже підготовлено. Наприкінці минулого року з резервного фонду державного бюджету за цим напрямом вже виділялося 86 млн грн, проте кошти майже у повному обсязі не освоєно. У новому проекті ураховані підвищення цін на необхідне обладнання та інші аспекти.
Керівництво області вважає, що цю проблему потрібно розв’язувати у двох напрямах — відкачувати воду та очищувати її. Поки що ДП «Первомайськвугілля» готує всю необхідну документацію за новим проектом і звертається до Міністерства енергетики та вугільної промисловості, а також до Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб з пропозицією виділити фінансування з резервного фонду державного бюджету. Ще одне звернення спрямовано до Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко щодо винесення питання відновлення відкачування води з шахт, що розташовані на тимчасово окупованій території, на засідання Тристоронньої робочої групи у Мінську.