Уряд заслухав Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та схвалив Звіт про роботу Кабінету Міністрів за 2017 рік та основні завдання на 2018-й.

«Хотів би подякувати парламенту, колегам міністрам за нелегкий минулий рік, у якому були й позитивні моменти. Нам вдалося утримати економічне зростання, ми збільшуємо виробництво продукту, люди мають можливості працевлаштування. Але якщо ми хочемо наздогнати партнерів, наш пріоритет — підвищення економічного зростання», — сказав В. Гройсман та підкреслив, що уряд знає про наявні проблеми та працює над їх подоланням.

Окреслюючи пріоритети на 2018 рік, В. Гройсман повідомив, що Кабінет Міністрів напрацював низку ініціатив, запровадження яких дасть змогу суттєво прискорити розвиток ключових галузей промисловості, передусім видобувних, а також залучити інвестиції та інновації в економіку, зокрема в інфраструктурну сферу — порти, дороги, залізницю. Крім того, прем’єр наголосив на важливості ухвалення парламентом 35 запропонованих урядом законопроектів.

Кабінет Міністрів підтримав представлений міністром освіти і науки Лілією Гриневич законопроект про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону «Про освіту», які стосуються реалізації мовної статті цього закону для представників нацменшин. «Зараз на міжнародній арені ми відчуваємо напруження і чуємо маніпулятивні, абсолютно маніпулятивні заяви міністра закордонних справ Угорщини, хоча Україна відразу після рішення Венеційської комісії створила дорожню карту з імплементації схвалених рекомендацій», — зазначила вона та наголосила, що Україна рухається саме відповідно до цих рекомендацій. Інформуючи про те, у чому полягають маніпуляції та шантаж Угорщини, Л. Гриневич зазначила, що нас намагаються змусити призупинити дію закону про освіту, хоча цього немає в рекомендаціях Венеційської комісії. Міністр також повідомила, що вже відбулися дві великі зустрічі з представниками угорської громади і в середу мала відбутися третя, однак лідери угорської громади «несподівано» повідомили, що не братимуть участі в консультаціях у зв’язку із внесенням представниками Опозиційного блоку подання до Конституційного Суду щодо закону про освіту. «Тобто, ми бачимо затягування процесу, ми бачимо маніпулятивну, неправдиву інформацію, в той час як Україна детально працює над імплементацією рекомендацій Венеційської комісії», — підкреслила міністр та повідомила, що цими змінами, зокрема, пропонується продовжити з 2020 до 2023 року перехідний період для дітей, які в початковій школі навчаються національними мовами.

Прем’єр у свою чергу наголосив, що Україна вибудовує свою політику, виходячи з національних інтересів, однак ніхто не думає про те, щоб утискати національні меншини. «Ми завжди виходитимемо з необхідності забезпечення прав національних меншин, але пріоритетом номер один завжди буде розвиток української мови та української культури — і це недискусійне питання», — зазначив В. Гройсман та закликав представників деяких країн замість давати примітивні оцінки українським історичним діячам, почати жити сьогоденням та майбутнім на принципах взаємоповаги, підтримки та добросусідства. «Народи наших країн не чекають конфліктів. Народи чекають від нас мудрих рішень», — зазначив прем’єр та висловив сподівання, що ці слова почують його колеги з різних країн.